U Zavod za javno zdravlje Šabac stiglo 18.800 doza vakcine protiv sezonskog gripa 1Foto: EPA/FREDERIK VON ERICHSEN

U Srbiji je počela distribucija sezonskih vakcina protiv gripa, koje će biti raspodeljene prema mreži Instituta i Zavoda za javno zdravlje.

Reč je o 373.360 doza četvorovalentne vakcine proizvođača Sanofi Pastera i 22.640 doza vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”.

Vakcine koje su stigle u šabački Zavod za javno zdravlje biće raspodeljene po zdravstvenim ustanovama širom Mačvanskog okruga, a vakcinacija će se obavljati na vakcinalnim punktovima u Domovima zdravlja koji su nadležni za sprovođenje imunizacije.

Tačan datum početka imunizacije, za sada nije poznat, a u Zavodu ističu da će to biti onda kada vakcijalni punktovi za to budu spremni.

“O početku vakcinacije, građani Mačvanskog okruga će biti blagovremeno informisani putem sredstava javnog informisanja kao i putem sajta Domova zdravlja i Zavoda za javno zdravlje ”, navodi se u saopštenju ZJZ Šabac.

Podsećaju na značaj vakcinacije u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, kao i zdravlja članova porodice i kolektiva u celini.

“Naročito ističemo važnost pravovremene vakcinacije svih lica koja pripadaju visokorizičnim grupama stanovništva”, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ciljna populacija kojoj se preporučuje vakcina protiv sezonskog gripa su osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, kao i sve zdrave osobe koje žele da zaštite svoje zdravlje.

Lekari podsećaju da su neki od simptoma gripa povišena telesna temperatura, groznica, kašalj, otežano disanje, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja i gušobolja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari