U Zrenjaninu nekretnine poskupljuju, porez za sada odoleva 1Foto: M. P.

Zrenjanincima su stigle uplatnice prve rate poreza na imovinu za ovu godinu, sa rokom dospeća za 15. februar.

Neki od građana žale se da im je iznos donekle uvećan, drugi kažu da nije a odgovore znaju u lokalnoj poreskoj administraciji, gde se porez svake godine obračunava.

Iznosi su, kako objašnjavaju u lokalnoj poreskoj administraciji, određeni prema rešenjima koja su građani primili prošle jeseni.

Za sada je prva rata poreza na imovinu u istom iznosu kao prošlogodišnja iako nekretnine poskupljuju u ovom gradu.

„Cene su menjane krajem novembra. Uvek se po zakonu, koji obavezuje poreski organ, krajem godine utvrde cene za narednu godinu na osnovu preseka cena nerkretnina za godinu dana ranije. To znači da su građani Zrenjanina u novembru prošle godine dobili rešenja za porez na osnovu proseka vrednosti nekretnina u njhovom gradu za period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine“, objašnjava Nikolina Šerfeze, šef odseka lokalne poreske administracija za grad Zrenjanin.

Porez se određuje na osnovu vrednosti nekretnina na tržištu u posmatranom jednogodišnjem periodu, zatim po zonama i vrstama nekretnina.

„Poreski obveznici koji prate pažljivo svoja poreska rešenja, znaju da im je kvartalna obaveza, nastala rešenjem koje smo izdali i da su rate jednake poslednjem poreskom kvartalu u prethodnoj godini“, objašnjava Nikolina Šerfeze.

Na uplatnici je uvek ukupan iznos duga za sve nepokretnosti koje poreznici imaju, ukoliko nešto od ranije nije plaćeno, objašnjavaju u lokalnoj poreskoj administraciji.

Kažu da poslednjih godina preko E-uprave poreskim obveznicima stižu rešenja ali da je ostala praksa da se štampaju i klasične uplatnice.

Tako je prošle jeseni grad Zrenjanin za 2021. godinu utvrdio porez na imovinu obveznicima koji ne vode poslovne knjige i ukupno doneo 60.364 rešenja, od čega je na adrese poreskih obveznika koji su registrovani kod E-uprave, u elektonsko sanduče poslato 5.561 rešenja.

„Zakonska obaveza ne predviđa da štampamo uplatinice, ali mi to šaljemo da bi pomogli građanima da ne pišu sami uplatnice na osnovu rešenja i da im ne bi odmah slali opomene. Imam utisak da veliki broj građana Zrenjanina uopšte ne shvata da rešenjem nastaje poreska obaveza, nego čeka tu uplatnicu, koja je samo podsetnik na ukupno stanje duga“, kaže Nikolina Šerfeze.

U protekle dve godine u Zrenjaninu je konstantan rast cena nekretnina, pre svega novih stanova gde je cena kvadratnog metra sa 900 evra skočila na 1400 evra.

To se još uvek nije odrazilo značajno na porez na imovinu, jer se on obračunava za protekle godine ali u jednom trenutku hoće.

 

Prosečan porez za imovinu u Zrenjaninu

Za ovu godinu prosečne cene kvadratnog metra u dinarima nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu u Zrenjaninu kreću se za građevinsko zemljište od 4.088 dinara u prvoj do 288 dinara u petoj zoni.

Cene poljoprivrednog zemljišta kreću se od 115,40 do 102 dinara, stanovi se kreću od 84.143 u prvoj zoni, do 23.628 u petoj zoni.

Cene kuća su od 48.016 dinara u prvoj zoni, do 11.206 dinara u drugoj zoni.

Poslovne zgrade koštaju od 65.207 dinara do 29.873 dinara a garaže i pomoćni objekti od 28.696 dinara do 4.040 dinara.

Porez na kapitalnu dobit nepoznanica

Porez na kapitalnu dobit ili porez na razliku u ceni je vrlo često nepoznanica i za mnoge koji prodaju stan, zemljište, akcije, autorska prava, kriptovalute, obveznice i slično, saznanje da treba da plate i ovaj porez može biti neočekivano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari