U Zrenjaninu održan Festival rumunskog folklora za decu Vojvodine 1Foto: grad zrenjanin

Zrenjanin je prvi put bio domaćin 9. Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine, koji je održan proteklog vikenda u Kulturnom centru uz podršku Ministarstva kulture.

Festival rumunskog folklora dece Vojvodine proglasio je otvorenim generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu, koji je naglasio da festival daje poseban doprinos multikulturalnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

„Svi moraju biti svesni, od nadležnih do svakog građanina, da je za Vojvodinu multikulturalnost specifičnost i suštinska karakteristika, jedinstvena u Evropi, a možda i u svetu. Zato koristim ovu priliku da apelujem na vlasti, bilo pokrajinske ili lokalne, da podrže ovakve događaje koji dopunjuju i obogaćuju multikulturalni i multietnički pejzaž Vojvodine. Rumunska manjina, iako brojčano malobrojna, ima nepresušan izvor talenata“, rekao je generalni konzul George Dinu.

Predsednik festivala Roman Bugar rekao je da festivale folklora Rumuna iz Vojvodine i folklora dece, Rumuni, iz godine u godinu, posvećuju muzičkoj kreaciji i rumunskom folkloru, bez kojih bi identitet tog naroda izgubio najznačajniju nacionalnu specifičnost.

Festival ju Zrenjaninu je okupio 250 učesnika iz Vojvodine, gde rumunska zajednica živi i čuva od zaborava svoju kulturu i običaje, a pridružili su im se i gosti iz Rumunije, iz nekoliko naselja u županiji Timiš.

Nastupili su vokalno-instrumentalni solisti, folklorni ansambli, pevačke grupe i horovi, a naše sugrađane na festivalu su predstavljala deca iz Osnovne škole “Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka, kao i Kulturno-umetničkog društva “Lala” iz Ečke.

Soliste je pratio Narodni orkestar Rumuna iz Vojvodine.

Festival u Zrenjaninu održan je pod pokroviteljstvom, u organizaciji i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Departmana Rumunije za Rumune van granica, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, Novinsko-izdavačke ustanove “Libertatea”, Radio televizije Vojvodine i Grada Zrenjanina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari