U Zrenjaninu školama 100, a kaznionama 1.000 hektara besplatnog zemljišta: Zatvorenici kao paori 1Foto: M.P./Danas

Grad Zrenjanin raspisao je javni poziv za ostvarivanje prava korišćenja bez plaćanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Kako se navodi u oglasu, na konkurs mogu da se jave obrazovne ustanove, škole, stručne poljoprivredne službe i socijalne ustanove da im se može dati na korišćenje površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koja je primerena delatnosti kojom se bave, a najviše do 100 hektara.

Mogu da konkurišu visokoobrazovne ustanove, fakulteti i naučni instituti čiji je osnivač država i ustanove za izvršenje krivičnih sankcija da im se može dati na korišćenje površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koja je primerena delatnosti kojom se bave, a najviše do 1.000 hektara.

A na pitanje ko u Zrenjaninu koristi to zemljište u Odseku za poljoprivredu lokalne administracije odbili su da odgovore iako nije reč o privatnom nego državnom vlasništvu, uz obrazloženje da ne mogu da odgovaraju na novinarska pitanja i da se za sve pismeno obratimo kabinetu gradonačelnika.

Prema ranijim saznanjima, tu mogućnost u Zrenjaninu koristila je Poljoprivredna škola a da li će još neko od onih koji imaju na to pravo konkurisati, nije za sada, voljom službenika, moguće saznati.

Zakon predviđa da se državno zemljište može dati besplatno na korišćenje i pravnim licima u državnoj svojini, registrovanim za poslove u oblasti šumarstva.

Kako se navodi u zrenjaninskom oglasu, dovoljno je da dostave potrebnu dokumentaciju radi ostvarivanja prava korišćenja bez plaćanja naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Zrenjanina za 2023. godinu, do 31.oktobra.

A da je državno poljoprivredno zemljište osetljiva tema u Zrenjaninu to javnost zna već godinama, jer su u ovoj lokalnoj samoupravi godinama prisutne tenzije na relaciji poljoprivrednika i vlasti.

 

Posebno zaoštrena situacija je od kada je 2017. godine nekoliko hiljada hektara državne zemlje izdvojeno i namenjeno investitorima, počev od nemačkog Tenisa koji nikada nije došao do ostalih, o kojima vlada zavet ćutanja.

No, od kada je Uprava za poljoprivredno zemljište preuzela od lokalnih jedinica poslove licitacija, sleganje ramenima dobilo je tek sada opravdanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari