Učenica niške gimnazije “Stevan Sremac” dobila jednu od dve DAAD stipendije nemačke vlade namenjene Srbiji 1Emina Metović: Foto Prva niška gimnazija Stevan Sremac

Učenica Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” Emina Metović dobila je jednu od dve prestižne DAAD stipendije koje je nemačka vlada ove godine opredelila za učenike u Srbiji kao vid podrške za studiranje u toj zemlji, objavila je ta škola.

Njen cilj da upiše medicinu i studira u Nemačkoj, u Ahenu.

“Stipendija će mi pomoći da stignem lakše do svog cilja. Morala bih prvo da upišem fakultet medicine ovde, kako bih mogla da nastavim studije u Nemačkoj. Stipendija nemačke vlade će mi znatno olakšati studiranje zbog benefita koje nudi. Obezbeđeni su mi troškovi puta i zdravstveno osiguranje tokom studija, a ja ću se potruditi da ispunim sve kriterijume koji se traže kako bih je zadržala“, kaže ova učenica.

Ona dodaje da studije medicine traju šest godina i da bi bez ovakve podrške sve morala sama da finansira.

„Ipak, sada mi je najvažnije da dobro uradim prijemni i upišem medicinu ovde, kako bih mogla zaista da ostvarim svoj konačni cilj”, kaže ona.

Učenica niške gimnazije “Stevan Sremac” dobila jednu od dve DAAD stipendije nemačke vlade namenjene Srbiji 2
Olja Babić i Emina Metović: Foto Prva niška gimnazija Stevan Sremac

Njena profesorka nemačkog jezika Olja Babić kaže da je „Emina veoma vredna, temeljna, posvećena svemu što radi i da je ima je na svim frontovima”.

“Ona je divna devojka, svoja, autentična, svestrana, a ne ističe se napadno, uprkos svojim brojnim kvalitetima”, kaže profesorka Babić.

Ova učenica četvrtog razreda je, inače, dobitnica značajnih priznanja na različitim takmičenjima.

Stekla je diplomu nemačkog jezika TestDaf, kao i druge diplome, koje joj omogućavaju da studira na nekom od fakulteta sa nemačkog govornog područja bez polaganja dodatnih ispita.

Njeni roditelji su lekari, zbog čega se rano upoznala sa svetom medicine, rekli su u gimnaziji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari