Učenici srednjih škola u Subotici pripremili interaktivne predstave za osobe sa invaliditetom 1Foto: N. Jakovljević

Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama grada Subotice „Zajedno“ predstavilo je danas u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta Subotica interaktivne predstave Forum teatra, koje su realizovane u saradnji sa učenicima Politehničke škole i Školskog centra sa domom učenika „Dositej Obradović“.

Učenici su samostalno kreirali scene Forum teatra kroz dramske radionice, održavane tokom proteklih nekoliko meseci, na temu traka sa suncokretom, a u okviru Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra. 

Snežana Maravić iz Udruženja „ZaJedno“ iz Subotice kaže da Forum teatar predstavlja jedan vid pozorišta potlačenih, inovativan i interaktivan vid pozorišta koji se ne odvija kao klasično pozorište, sa profesionalnim glumcima i unapred pripremljenim scenarijom.

„Ova forma se sastoji iz nekoliko dramskih prikaza koji prate glavnog glumca i neki socijalni problem sa kojim se on suočava u društvu. Osnovni cilj je da se ukaže na određeni sociološki problem, a da se onda kroz uključivanje publike i kroz menjanje određenih likova i sadržaja, ponude različiti aspekte i ishodi rešavanja nekog problema“, navodi Maravić.

Učenici srednjih škola u Subotici pripremili interaktivne predstave za osobe sa invaliditetom 2
Snežana Maravić iz Udruženja „Zajedno“, foto: N. Jakovljević

Ona objašnjava da publika utiče na sam tok predstave, ali i da predstava utiče na publiku, da se sagledaju stvari iz različitih uglova.

„To nije lako, pogotovo srednjoškolcima. U početku to ide dosta teško, da se oni otvore i oslobode, ali se kroz petogodišnje iskustvo u realizaciji ovog projekta pokazalo da ovo zaista predstavlja jedan kreativan način pristupa određenim aktuelnim problemima u vršnjačkim grupama, zato što istovremeno ostavlja traga na mlade sa i bez invaliditeta“, ističe Maravić.

Podseća da se tračice sa motivom suncokreta koristi u svetu već 20 godina, a da su u Srbiju stigle nedavno.

Učenici srednjih škola u Subotici pripremili interaktivne predstave za osobe sa invaliditetom 3
Foto: N. Jakovljević

„Subotica je nedavno bila među prvim gradovima u Srbiji gde su stigle tračice sa suncokretom, i to na inicijativu upravo osoba sa invaliditetom i roditelja čija su mlađa deca osobe sa invaliditetom“, kaže Maravić.

To je vid obeležja, da se na diskretan način pokaže okruženju u sredini da je reč o osobi koja ima određenu vrstu invaliditeta ili potrebe, kaže Maravić i dodaje, da je ovim ljudima možda potrebno više vremena prilikom pakovanja, kupovine, prelaska ulice, ili da im je potrebno ustupiti mesto u javnom prevozu.

Kao najveći problem ovih soba, Maravić ističe nedostatak finansijskih sredstava za ostvarivanje nekih od njihovih osnovnih prava, da treba da su im dostupne sve usluge, kako bi normalno funkcionisali i živeli kvalitetno, kao ravnopravni članovi društva.

Učenica prvog razreda škole „Dositej Obradović“ u Subotici Vanja Rastovac glumila je u predstavi negativca, a publika je trebala da ispravi određene scene, kako bi one zaista trebale da izgledaju.

Učenici srednjih škola u Subotici pripremili interaktivne predstave za osobe sa invaliditetom 4
Učenica Vanja Rastovac, foto: N. Jakovljević

„Trebalo je malo vremena da se pripremimo. Ništa nije teško, to radimo samo da probijemo led i da pokažemo drugima kako treba da se ophode prema osobama sa invaliditetom“, navodi Vanja.

Kako kaže, kroz ove scene je naučila da njeni vršnjaci treba da uskoče u pomoć ovim ljudima, da im ne otežavaju situaciju, da „ne treba da ih vređaju i ponižavaju, zato što time samo pokazuje kakve su osobe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari