Učesnici protesta traže oslobađanje urednika Srbin.info i vođe Narodnih patrola 1Foto: N1

Prijatelji i članovi porodice uhapšenog urednika portala Srbin.info Dejana Petra Zlatanovića i vođe desničarske organizacije Narodne patrole Damnjana Kneževića, večeras su na protestnu ispred crkve Svetog Marka u Beogradu zatražili njihovo puštanje na slobodu.

Učesnici skupa koji su nazvali molitvenim, poručili su da ni Zlatanović ni Knežević, kao i ostali uhapšeni nakon protesta 15. februara, nisu krivi i da su, kako je naglašeno „prave patriote“ koji se „bore za poštovanje Ustava Srbije“.

Profesor Dejan Mirović rekao je da je cilj vlasti da se njihovim hapšenjem „skrene pažnja sa predaje 15 odsto dela teritorije Srbije“, odnosno Kosova, za šta je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ponovio je da je urednik Srbin.info invalid, te naglasio da Zlatanović štrajkuje glađu a da niko od „takozvanih boraca za ljudska prava“ nije zainteresovan za njegovu sudbinu.

Poslanica pokreta Dveri Radmila Vasić podržala je zahtev za „hitno puštanje“ Zlatanovića i Kneževića da se brane sa slobode, i najavila da će i sutra u republičkom parlamentu ponovo govoriti o tome.

Ona je rekla da na skup nije došla kao političar, već kao neko ko je proteran sa Kosova, i dodala da su poslanici Dveri danas u republičkom parlamentu ukazivali na nezakonito pritvaranje Zlatanovića i Kneževića.

I drugi govornici na skupu, među kojima i predstavnici Narodnih patrola, ukazali su da su njihovi prijatelji „nezakonito uhapšeni“, i zatražili su njihovo puštanje na slobodu.

Okupljeni su istakli da im je policija zabranila skup koji su sa istom temom pokušali danas da organizuju kod spomenika ruskom caru Nikolaju, preko puta zgrade predsedništva Srbije, a da je istovremeno bilo dozvoljeno okupljanje onih koji podržavaju Ukrajinu.

Skup je protekao bez incidenata, uz prisustvo nekoliko uniformisanih policajaca.

Zlatanović i Knežević su uhapšeni nakon protestnog skupa koji su organizovali 15. februara ispred zgrade predsedništva u Beogradu, a prema saopštenju Višeg javnog tužulaštva njima je određen pritvor zbog poziva na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari