Udruženja za zaštitu stanara traže hitnu izmenu Zakona o stanovanju 1foto FoNet/Medija centar

Udruženja za zaštitu stanara zahtevaju da se do kraja godine izmeni Zakon o stanovanju, kako bi se rešio višedecenijski problem nosilaca stanarskog prava, zakupaca i vlasnika stanova koji su posle Drugog svetskog rata kupovani kao neuseljivi.

Svetozar Savić, predsednik Upravnog odbora udruženja Stanar, naveo je da su razlozi osnivanja udruženja koja se bave problemima zakupaca na neodređeno vreme u privatnoj svojini, a smatra da takvih zakupaca ima najviše, su sledeći: zakupci su stekli svoja prava u skladu sa zakonom i specifični ugovorom sa vlasnicima koji su ove stanove kupovali kao neuseljive, što se dešavalo u periodu posle Drugog svetskog rata.

– Radi se prevashodno o stanarima koji su ostali bez stanova ili smeštaja tokom bombardovanja Beograda, drugih gradova i ostalih ratnih razaranja. To je nažalost specifično za Beograd i ostale gradove u Srbiji, što se ne može reći za druge gradove bivše Jugoslavije. Važno je da kažem da, po našem mišljenju, država sve ove decenije nije do kraja odredila merila po kojima bi se konačno regulisala svojinska pitanja i međusobni odnos zakupaca na neodređeno vreme i vlasnika tih stanova, kazao je Savić.

Istakao je da su vlasnici ovih stanova svojom voljom njih kupovali, sa zakonskom obavezom sklapanjem ugovora o stanovanju, kasnije ugovora o zakupu na neodređeno vreme.

Predsednica Upravnog odbora Udruženja nosilaca stanarskih prava, Maja Nešić, navela je da ulaže nade da će zajedničkim silama doći do rešenja koje će u maksimalnom procentu zadovoljiti obe strane.

– Ovakvo rešenje izaziva ogroman revolt kod nosilaca stanarskih prava, a nije u korist ni vlasničkih udruženja. Vratiću se na istoriju višedecenijskog problema, osim toga da posle Drugog svetskog rata jeste bilo Zakonom o nacionalizaciji bilo dozvoljeno dozvoljeno da se trguje stanovima sa nosiocima stanarskih prava kao bestelesna trgovina, govorimo o 80 procenata stanova, koji su zaista u svojini građana, ali gde postoji novi vlasnik, gde nije izvorni vlasnik. Uglavnom je interes vlasnika koji je kupovao stan bio ekonomski i oportunistički, ali je svakako bilo zakonom dozvoljeno. Važno je da ovo naglasimo jer Ustav štiti pravo svojine, objašnjavala je Nešić.

Dodala je da se porekla svih ovih stanova vođena kao stanovi koji su neuseljivi, te da je činjenica da je SFRJ posle Drugog svetskog rata svojim „kriminalnim zakonima“ oduzela privatnu svojinu, stanove, od njihovih izvornih vlasnika.

– Razumemo potrebu da su beskućnici posle rata morali negde da se smeste, ali moramo reći istinu. Koren ovih problema jeste velika nepravda koja je načinjena našim građanima, izvornim vlasnicima. Kasnije je naravno došlo do distorzije. Ne može se reći da je bilo ko od nas u krivici, isključivo su krivi zakoni nekadašnje SFRJ, čija je Republika Srbija pravni sledbenik, što znači da naša država ima i moralnu i zakonsku osnovu da ovo reši, ali ne na teret nas, niti na teret vlasnika, rekla je Nešić.

Predstavnik Udruženja pravnika Republike Srbije, Ratomir Slijepčević, kazao je da njegovo udruženje podržava da se ovaj problem reši do kraja godine, odnosno da dođe do izmene zakona, jer za to postoji moralna, legalna i međunarodna obaveza da država ovaj problem reši, jer je ona za njega i odgovorna.

– Smisao zakona mora da bude da se zadovolje interesi i jedne i druge strane, jer je to jedino demokratsko rešenje. Potrudićemo se da tekst bude što bolji. Nadam se da ćemo u tome uspeti, ako svi pristupimo konstruktivno da Srbija ovaj problem reši, objasnio je Slijepčević.

Zajednička konferenciju za novinare Udruženja građana za zaštitu prava korisnika stanova u stambenim zgradama zadužbina, Udruženja građana za zaštitu prava zaštićenih stanara u privatnom vlasništvu i Udruženja zakupaca na neodređeno vreme stanova u svojini građana Beograd 1991. održana je u Medija centru.

Udruženja su poslala otvoreno pismo institucijama Republike Srbije i zahtev za izmenu Zakona o stanovanju u cilju konačnog rešenja višedecenijskog problema nosilaca stanarskog prava – usvajanjem novog modela zakonskog rešenja koje će rešiti problem na obostrano zadovoljstvo dve suprotstavljene strane, uz punu finansijsku podršku Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari