RTS: Zbog nesloge stanara zgrade propadaju, a Skupština još nije usvojila imene Zakona o stanovanju 1FoNet Marko Dragoslavić

Zbog nesloge stanara zgrade često propadaju, jer kada na red stignu veći radovi koji iziskuju više novca, sloge nema, a Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji predviđa izmene, nije usvojen u poslednjem sazivu Skupštine pred njeno raspuštanja zbog izbora, preneo je danas RTS.

Po važećem Zakonu stanari se nešto lakše dogovaraju o zameni sijalica, popravci brave ili interfona, podsetio je javni servis.

„Kada izdelimo cenu popravke po kvadratnom metru stana stanari kalkulišu koliki će im to biti namet, koliko dugo će morati da plaćaju, pa je otežano potpisivanje i donošenje odluka“, rekao je predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Ljubiša Banovački.

Retko kada su, kako je rekao, svi jednoglasni kao stanari jedne zgrade na Bežanijskoj kosi.

„Svi smo odlučili da se prijavimo na ovaj poziv uz potrebna dokumenta koja budu trebala. Tako se javni poziv dobije“, rekla je upravnica zgrade Milenka Biserčić.

Odluke o popravkama u zgradama se najčešće donose prostom većinom, 50 odsto plus jedan glas, dvotrećinska je potrebna za, na primer, prodavanje zajedničkih prostorija, podizanje kredita ili izbor profesionalnog upravnika.

Saglasnost svih stanara potrebna je isključivo kada se donose pravila koja će važiti samo u toj zgradi. Važeći zakon kaže i da je za kvorum potrebno da sastanku prisustvuje polovina stanara. Ako se to ne desi, za tri nedelje moguće je sazvati novu sednicu, ali je tada za kvorum potrebna trećina stanara. Računaju se samo glasovi vlasnika stanova.

„Ako neko ima više stambenih jedinica u vlasništvu toliko ima i glasova. Ako je neko vlasnik stambenog prostora i vlasnik garaže, nema dva glasa, već samo jedan“, rekao je Dalibor Joknić iz Privredne komore Srbije.

Vlasnik garaže, a ne i stana, ima pravo glasanja, kako je Joknić rekao, ali samo za one stvari koje se tiču garažnog prostora, odnosno poslovnog prostora koji se nalazi u sklopu zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari