Udruženje Da se zna! podnelo pritužbu protiv profesora Uroša Šuvakovića zbog diskriminacije LGBT+ osoba 1Foto: Medija centar

Udruženje Da se zna! podnelo je pritužbu instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti protiv redovnog profesora Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Uroša Šuvakovića zbog diskriminacije LGBT osoba.

Kako se navodi u saopštenju, u naučnom časopisu “Sociološki pregled”, u tematskom bloku “Rod, jezik i politika” iz 2021. godine, Šuvaković je napisao tekst pod nazivom “Prilog raspravi o društvenom priznavanju brakolikih i porodicolikih društvenih pojava” u kojem je izneo niz netačnih, naučno neutemeljenih i štetnih tvrdnji o istopolnim zajednicama i LGBT+ osobama.

“Naime, on ovakve zajednice, koje su u mnogim državama potpuno jednakopravne heteroseksualnim, naziva “brakolikim i porodicolikim društvenim pojavama” čime jasno unižava i omalovažava istopolne zajednice. Pored toga, koristi već mnogo puta korišćen izraz “ideologija”, predstavljajući homoseksualnost kao ideologiju koja se „promoviše”, što predstavlja već ustaljenu teoriju zavere koja služi da se LGBT+ osobe dehumanizuju i čitav LGBT+ pokret predstavi kao ideologija koja se promoviše i nameće, što je neistina”, ukazuju iz Da se zna!

Štaviše, dodaje se u saopštenju, autor istopolnu zajednicu svodi samo na zajednicu u kojoj se zadovoljavaju seksualne potrebe, pa se u jednom delu teksta pita i da li će po tom principu i pedofilija biti dozvoljena u budućnosti.

“Autor na kraju navodi da bi interesi deteta u istopolnoj zajednici bili ugroženi, što je još jedna nenaučna, proizvoljna i štetna tvrdnja. Naprotiv, veliki broj istraživanja u svetu navode da su deca koja su odrastala u istopolnoj zajednici, podjednako srećna i zadovoljna kao i njihovi vršnjaci u heteroseksualnim zajednicama, te da nema reči ni o kakvoj „ugroženosti interesa deteta“”, navodi se u saopštenju.

Iz Da se zna podsećaju da je povodom “ovog diskriminatornog teksta” već reagovao veliki broj naučnih radnica i radnica u Srbiji koji su osudili tekst Šuvakovića i pružili jasnu i nedvosmislenu podršku svojim kolegama i koleginicama, studentima i studentkinjama, koji su zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta svakodnevno diskriminisani u Srbiji.

“Takođe, oni su se saglasili da visokoškolske ustanove ne smeju biti mesta gde će bilo ko biti diskriminisan zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Udruženje Da se zna! je zajedno sa kolegama i koleginicama iz sociološke zajednice radilo na tekstu pritužbe protiv Šuvakovića”, navodi se u saopštenju.

Udruženje Da se zna! najoštrije osuđuje tekstove poput Šuvakovićevog, koji pod krinkom „naučnih radova“, šire stereotipe, omalovažavaju i diskriminišu LGBT+ osobe. Nastavićemo da pratimo naučne i sve druge tekstove i uratke koji diskriminišu LGBT+ osobe i preduzimati sve raspoložive pravne postupke protiv takvih tekstova i njihovih autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari