Udruženje "Da se zna": Radna grupa se bez ijednog biologa izjašnjavala o LGBT temama 1Foto: Danas

Udruženje građana za zaštitu LGBT prava „Da se zna!“ osudilo je večeras sastav radne grupe koja je ocenjivala sadržaj udžbenika Srbije iz biologije za osmi razred osnovne škole i navelo da među članovima radne grupe nije bilo nijednog biologa niti žene, ali je bilo osoba poznatih po „govoru mržnje i diskriminaciji“ koje su se zalagale za zabranu održavanja Evroprajda.

„Svi članovi radne grupe su u bliskoj prošlosti vrlo otvoreno govorili protiv kvir zajednice, a neki su i potpisnici peticija protiv EuroPrajda“, navelo je to udruženje.

Uduruženje traži da bude formirana stručna radna grupa, ali s „relevantnim“ članovima koji će doneti stručno mišljenje o spornim stavovima.

Radna grupa, formirana na zahtev Ministarstva prosvete, trebalo je da razmotri navodno sporni sadržaj delova udžbenika za osmi razred u kojima su objašnjeni pojmovi homoseksualnosti, transrodnosti i interpolnosti, iako je taj sadržaj već odobrilo Ministarstvo.

„Ovakav sadržaj, zasnovan na naučnim činjenicama, takođe je uznemirio samoproklamovane predstavnike takozvane većinske Srbije, pa su na osnovu ličnih ubeđenja tražili stručno mišljenje“, navelo je udruženje.

Stav radne grupe bio je da u sedam od osam udžbenika postoje „manjkavosti“ u tekstovima o rodnom i polnom identitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari