Udruženje 'Da se zna' tražilo od skupštine da usvoji Zakon o istopolnim zajednicama 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Udruženje „Da se zna!“, koje se bavi pravima i pravnom zaštitom LGBT+ osoba u Srbiji, pozvalo je danas poslanike i poslanice novog saziva Skupštine Srbije da bez odlaganja usvoje Zakon o istopolnim zajednicama.

To udruženje je u saopštenju pozvalo Vladu Srbije da već izrađen Nacrt Zakona o istopolnim zajednicama prosledi Skupštini Srbije, uz ocenu da svako dalje odlaganje usvajanja tog Zakona nanosi veliku štetu LGBT+ osobama u Srbiji, uskraćujući im jedno od osnovnih ljudskih prava.

Udruženje je podsetilo da LGBT+ zajednica više od dve decenije traži donošenje tog zakona, a da je tek 2021. godine Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pokrenulo formalnu proceduru usvajanja Zakona, tako što je formiralo radnu grupu za njegovu izradu.

„Međutim, malo kasnije iste godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da on neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama, čak i ako ga Skupština usvoji, čime je de fakto stopirao proces usvajanja zakona. Od tog trenutka pa do danas, nadležno ministarstvo i Vlada više ne govore o Zakonu i sam Zakon prestaje da bude na agendi Vlade Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama je, kako su naveli, međunarodna obaveza Srbije koju je utvrdio Evropski sud za ljudska prava, za sve članice Saveta Evrope.

„Zakon reguliše porodične, nasledne i ostale građanske odnose osoba istog pola koje žive u zajednici. To su, između ostalog, pravo na nasleđivanje imovine, podizanje zajedničkog kredita, posete u bolnici, zajedničko osiguranje i slično“, navodi se u saopštenju.

„Da se zna!“ je dodalo da su se o ustavnosti samog Zakona već izjasnili kako domaći, tako i međunarodni pravni eksperti i da svi su podržali njegovo usvajanje, te da bi „svaka dalja priča o neustavnosti zakona vodila u politizaciju procesa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari