Zakon o istopolnim zajednicama čeka novu vladu 1Prajd 2019 Foto: J. Diković

Dugo najavljivani zakon o istopolnim zajednicama sigurno neće biti usvojen do opštih izbora u Srbiji, koji su zakazani za 3. april naredne godine, smatraju sagovornici Danasa iz LGBTI organizacija.

Iako je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić nedavno izjavila je da je njeno ministarstvo završilo Nacrt zakona o istopolnim zajednicama, te da je sada na Vladi Srbije da odluči kada će ga usvojiti, Danasovi sagovornici ističu da će regulisanje istopolnih partnerstava sačekati novu vladu.

Samo usvajanje ovog najvažnijeg pravnog akta za LGBTI zajednicu u Srbiji mesecima je “na leru” pošto je početkom maja predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ga neće potpisati ako ga parlament usvoji, jer, kako je rekao, Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene.

I bez obzira na napore LGBT+ zajednice, kao i ministarke Čomić, da objasne da zakon o istopolnim zajednicama nije predmet Porodičnog zakona, jer nije reč o braku, te da nema ni usvajanja dece, čini se da to predstavnike režima, kao dela stručne javnosti koja se protivi usvajanju ovog zakona, jednostavno ne zanima.

Helena Vuković ispred nevladine organizacije L*Communio, smatra da će zakon o istopolnim zajednicama, koji je predložila država, biti donesen u skladu sa ispitivanjem i opipavanjem pulsa kod birača.

Zakon o istopolnim zajednicama čeka novu vladu 2
Foto: Privatna arhiva

– Ako biračko telo bude zainteresovano, u šta ne verujem, biće uvojen pre aprilskih izbora, a sve su prilike da će dočekati neku novu vladu i neki novi saziv Skupštine Srbije. Ne verujem da će zarad manjine, vladajuća garnitura kockati poverenje većine koja je tradicionalno protiv toga – ukazuje Vuković za Danas.

Prema njenim rečima, populizam je trenutno “in”, kao i dodvoravanje glasačkom telu bez suštinskog ulaženja u to da se time rešava egzistencijalni problem određenog dela zajednice.

Maja Šenk iz Organizacije za lezbejska ljudska prava – Labris podseća za naš list da je prošlo skoro godinu dana otkako je formirana Specijalna radna grupa za izradu Nacrta zakona o istopolnim partnerstvima, kao Polazne osnove za Nacrt zakona.

Zakon o istopolnim zajednicama čeka novu vladu 3
Foto: Medija centar

– Paralelno s tim LGBTI zajednica i organizacije civilnog društva su dobile brojna obećanja da će zakon biti usvojen do kraja maja 2021. godine, između ostalog, i obećanje ministarke Čomić. Vrlo je teško nakon svega vjerovati da će zakon biti usvojen do izbora u aprilu – naglašava Šenk.

Prema njenom mišljenju, očigledno je da institucije “prebacuju lopticu” jedna na drugu, „dok za to vrijeme ispašta jedan veliki dio srpskog društva čiji se položaj ne poboljšava i koji žive obespravljeno u sistemu u kojem bi trebali biti ravnopravni“.

Goran Miletić iz Beograd Prajda ne očekuje usvajanje zakona o istopolnim zajednicama do izbora naredne godine, “budući da je klima u društvu veoma napeta”.

Zakon o istopolnim zajednicama čeka novu vladu 4
Foto: Medija centar

– Verujem da će do usvajanja doći tek posle izbora, ali da je i dalje moguće da zakon dobijemo preko EuroPride, koji se održava u Beogradu u septembru 2022. godine – ističe Miletić.

On dodaje da je zanimljivo to što nije bilo ni pomena da bi se ustavne odredbe o braku promenile, “iako je predsednik Vučić rekao da zakon o istopolnim zajednicama navodno nije u skladu sa Ustavom”.

Inače, Međunarodni festival LGBT filma Merlinka biće organizovan u beogradskom Domu omladine od 9. do 12. decembra, kao i od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada, pod sloganom “Festival 13”.

Tokom pet dana manifestacije biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.