“Ugledali smo plamen i dim je počeo da se širi i kod nas – ostajali smo bez vazduha”: Porodica sa sedmoro dece iz Vratarnice kod Zaječara preko noći ostala bez krova nad glavom 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Porodičnu kuću porodice Stanojević, koja u selu Vratarnica kod Zaječara, živi sa sedmoro dece, za vikend u jutarnjim satima zahvatio je veliki požar. Kuća je izgorela, a oni su sada bez doma. Privremeno su smešteni kod komšije, ali je pomoć porodici neophodna.

Prema rečima Dejana Stankovića, on je ustao, otvorio vrata i ugledao plamen, a od dima niša više nije video, osim sina koji ih je dozivao da mu pomognu.

“Prišao sam vratima,ali od dima i plamena nisam mogao da izađem. Sin Dušan je (7) je tražio pomoć. Dozivao je mene i suprugu. Mislim da te jecaje nikada u životu neću zaboraviti. Nekako sam ušao u sobu gde je bila vatra, ali ništa ne vidim. Čujem ga da doziva pomoć, a ne mogu da ga nađem. Nekako sam ga našao, i doneo u sobu koju vatra još uvek nije zahvatila. Zatim sam skočio kroz prozor, a zatim putem merdevina celu porodicu izveo sam napolje”, Denis govori o svom herojskom činu.

Kaže da nije uspeo da spasi dve mačke i psa, koji su se ugušili i izgoreli u požaru. Još uvek ne zna šta je uzrok požara, koji im je bukvalno za nekoliko desetine minuta, uništio sve što su godinama mukom stvarali.

“Ugledali smo plamen i dim je počeo da se širi i kod nas – ostajali smo bez vazduha”: Porodica sa sedmoro dece iz Vratarnice kod Zaječara preko noći ostala bez krova nad glavom 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Sada bukvalno ostajemo na ulici. Sve smo izgubili. Potrebna nam je pomoć. Pozivam sve dobre ljude da nam pomognu. Ne znam šta da radimo”, sa mukom govori Denis.

Njegova supruga, Marija Stanojević (33) iz Vratarnice, majka sedmoro dece, za Danas kaže da je u subotu na nedelju, oko tri sata noću, čula krike svog sina koji je molio za pomoć.

“Otvorila sam oči. Čula sam sina kako doziva mene i supruga. Ustala sam brzo iz kreveta da probudim Denisa, a beba koja je spavala sa nama se uznemirila. Suprug je odmah ustao i otvorio vrata, ali ugledali smo plamen i dim je počeo da se širi i kod nas – ostajali smo bez vazduha”, sa suzama govori Marija.

“Ugledali smo plamen i dim je počeo da se širi i kod nas – ostajali smo bez vazduha”: Porodica sa sedmoro dece iz Vratarnice kod Zaječara preko noći ostala bez krova nad glavom 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Od dima i vatre, nisu mogli da pomognu sinu, koji je bio u drugoj sobi. Vreme je prozalilo, a vatra se širila.

“Dete je zapomagalo i dozivalo nas. Vikao je da se guši, ali nismo mogli da ga vidimo od dima. Bili smo uplašeni i bespomoćni. Dim je punio i našu sobu, pa smo na kratko vreme dolazili do prozora da udahnemo vazduh, pa brzo se vraćali u vatru i dim da pronađemo sina Dušana”, objašnjava Marija kroz kakvu su dramu prošli.

Marija ističe da je Denis počeo da na kolenima da prolazi kroz kuću kroz koju se širila vatrena stihija, da pokuša da pronađe sina, dok je stariji sin nekako uspeo da pored dima pronađe jedinu sobu koju do tada nije zahvatila vatra.

“Ugledali smo plamen i dim je počeo da se širi i kod nas – ostajali smo bez vazduha”: Porodica sa sedmoro dece iz Vratarnice kod Zaječara preko noći ostala bez krova nad glavom 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Dok je suprug tražio sina, sklonila sam zavesu da se ne upali, i otvorila sve prozore. Tada je Denis ušao u sobu, noseći sina za ruku i nogu. Dete je zapomagalo da se guši, pa smo ga doneli do prozora da udahne vazduh i da se povrati”, ističe ona.

Kaže da je suprug zatvorio vrata, da se vatra ne širi kod njih, a zatim skočio kroz prozor koji je bio na oko šest metara od zemlje, kako bi porodicu izvukao na bezbedno da se ne uguše.

“Dok sam pozvala vatrogasce, suprug je postavio meredevine do prozora, i mi smo počeli da izlazimo iz kuće. U kući nas je u tom momentu bilo petoro – suprug, ja, i troje dece”, objašnjava Marija Stanojević.

“Ugledali smo plamen i dim je počeo da se širi i kod nas – ostajali smo bez vazduha”: Porodica sa sedmoro dece iz Vratarnice kod Zaječara preko noći ostala bez krova nad glavom 5
Foto: Miljko Stojanović / danas

Kada su izašli u dvorište, bespomoćno su gledali kako se vatra  širi i zahvata i druge prostorije.

“Posle 20 minuta stigli su vatrogasci, ali veći deo kuće je izgoreo, kao i stvari u njoj. Vatrogasci su zvali nadležne, pa je struja isključena u celom selu, i oni su počeli da gase šta se moglo spasiti”, ističe naša sagovornica.

Kaže, sve je izgorelo. Dodaje da je najveći problem to što sada nemaju krov na glavom, i da će spavati kod komšije, koji je prihvatio da ih primi na neko vreme.

“Ugledali smo plamen i dim je počeo da se širi i kod nas – ostajali smo bez vazduha”: Porodica sa sedmoro dece iz Vratarnice kod Zaječara preko noći ostala bez krova nad glavom 6
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Dok se ne snađemo, bićemo kod komšije. Mnogo novca je potrebno da kuću sredimo, a mi ga nemamo. Mi smo kuću kupili pre par godina, i još uvek smo u kreditu, a sada nam se ovo dogodilo, i opet smo na početku”, kroz suze objašnjava Marija i dodaje:

“Molimo za pomoć. Potrebne su nam stvari, odeća, obuća, nameštaj, građevinski materijal, prozori, vrata, novac, sve bukvalno, pošto je sve izgorelo. Mi nemamo gde da se vratimo. Apelujem na sve ljude da nam pomognu”.

Međutim, i u lošim pričama, pojavljuje se diskretni heroj. Da je to tačno, dokaz je Velisav Jovanović (65) koji je porodicu Stanojević prihvatio da budu u njegovom skromnom domu, i da će sve on to finasirati.

“Ugledali smo plamen i dim je počeo da se širi i kod nas – ostajali smo bez vazduha”: Porodica sa sedmoro dece iz Vratarnice kod Zaječara preko noći ostala bez krova nad glavom 7
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Plačem od sinoć. Njih mnogo volim. Žao mi je za sve. Za ovo malo dete – Unu, dušu bih dao. Ne mogu da opišem koliko ih volim. Ne znam koju reč da vam kažem, da vam objasnim, kolika je to ljubav. Imam i ćerku i unuke, ali Una je nešto specijalno za mene. Kod mene mogu da ostanu koliko žele. Ne tražim novac, sve to ide na moj račun”, poručio je Velisav iz Vratarnice.

Za sve dobre ljude koji žele da pomognu porodici Stanojević, to mogu učiniti preko sledećeg računa.

170-0010831338000-09, Denis Stanojević

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari