Ugledni laparaskopski hirurg od sutra u Užicu 1Fotografija: Bolnica u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Evropski instruktor za laparaskopsku rektalnu hirurgiju i robotsku hirurgiju iz Velike Britanije, Amdžad Parvaiz, braviće u Opštoj bolnici Užice u kojoj će, 18. i 19. septembra, uz asistenciju užičkih hirurga, operisati četiri pacijenta.

Tokom operacija, zainteresovanim lekarima biće omogućeno da, u konferencijskoj sali užičke bolnice, putem video bima, prate njegov rad, a snimak te procedure koristiće se kasnije za edukaciju srpskih hirurga.

Ugledni kolorektalni hirurg je ranije obavio takve operacije u nekoliko zdravstvenih ustanova Srbije, u okviru Nacionalnog programa za edukaciju iz laparoskopske kolorektalne hirurgije – LAPSERB, kojije Ministarstvo zdravlja pokrenulo prošle godine i angažovalao profesora Parvaiza.

Tim projektom, osim stručnog usavršavanja hirurga, predviđena je i nabavka za opreme za takvu proceduru, koju užička bolnica poseduje od prošle godine.

„Sredstvima Ministarstva zdravlja kupljena su dva laparaskopska stuba, koja nam omogućavaju da radimo takve operacije u našoj bolnici“, rekao je dr Miroslav Stanojević, načelnik hirurgije u užičkoj bolnici.

Podetivši na to da se laparaskopska hirurgija primenjuje godinama u užičkoj bolnici, dr Stanojević je naveo da je od 9. februara prošle godine, kada su užički hirurzi prvi put samostalno obavili laparasklopsku operaciju debelog creva, urađeno 50 takvih operacija, koje su manje invazivne od klasične hirurgije i pacijentima omogućavaju brži i komforniji oporavak.

Nakon te vrste edukacije, u petak 20. septembra, uslediće i redovni sastanak Hiruške sekcije Srpskog lekarskog društva sa međunarodnim učešćem, koji će se održati u Specijalnij bolnici „Čigota“ na Zlatiboru. Skup organizuje Služba za hirurške bolesti Opšte bolnice Užice, a predavanja počinju u 11 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari