Ugrađen prvi pejsmejker u šabačkoj Opštoj bolnici 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Prva ugradnja pejsmejkera u šabačkoj bolnici trajala je nešto duže nego što je to uobičajeno, završena je uspešno. Za ovu hiruršku intervenciju, u toj ustanovi obučena je doktorka Jelena Peranović.

„Presrećna sam što smo prvi put uradili i ugradili, novu tehnologiju uveli u našu šabačku bolnicu. To će da bude veliki korak napred, za našu budućnost i za interventnu kardiologiju“, optimistična je doktorka Peranović.

Ugradnji pejsmejkera, kako navodi RTS, prethodile su duge pripreme i edukacije. Intervencija je urađena uz nadzor kolega iz Beograda.

„Mi danas predviđamo još jednu najmanje, a možda i dve intrevenije,“ kaže prof. dr Siniša Pavlović, iz Pejsmejker centra KCS.

„To će biti neki princip, kada se pokaže potreba za bolesnicima u početku uz našu superviziju, a kasnije samostalno, sa nekom trajnom supervizijom, koja podrazumeva da svi ljudi koji su školovani u našem centru imaju, ako mogu da kažem, leđa“, dodao je doktor Pavlović.

„Interventna kardiologija kreće da se razvija! Sad je bilo to sve u smislu edukacije, pripreme, od danas realizacija. Idemo dalje, ovo je veliki korak, nećemo da stanemo,“ kategoričan je dr. Slobodan Popović, direktor OB Šabac.

U šabačkoj bolnici kažu da, osim ugradnje pejsmejkera, uskoro očekuju uvođenje i novih procedura. nabavku opreme pratiće i  stalna edukacija zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.