Uhapšen investitor zbog nepoštovanja zabrane radova 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Sekretarijat za inspekcijske poslove saopštio je da je u prepodnevnim časovima policija lišila slobode investitora radova na izgradnji poslovno-stambenog objekta u Sazonovoj ulici br. 21 i odredila mu zadržavanje od 48 časova, zbog nepoštovanja rešenja građevinske inspekcije. 

Kako je precizirano u saopštenju, građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove vrši inspekcijski nadzor  nad  izvođenjem  radova  na  navedenom obejktu.

Investitor  radova poseduje Rešenje o građevinskoj dozvoli izdato od Odeljenja  za  građevinske  i  komunalne  poslove  Uprave GO Vračar, kojim se odobrava izgradnja jednostrano uzidanog stambeno-poslovnog objekta kao  i Potvrdu o prijavi  radova izdatu od istog  organa.

Inspekcijskom kontrolom izvršenom 28. novembra prošle godine građevinski inspektor je utvrdio da na objektu u izgradnji postoje odstupanja od projektne dokumentacije, koja  je sastavni  deo građevinske dozvole.

Rešenjem građevinskog inspektora naložena je obustava radova i investitoru je dat rok od 30 dana za izmenu građevinske dozvole.

Terenskom inspekcijskom kontrolom izvršenom 4. januara ove godine utvrđeno je da su na  spornom gradilištu nastavljeni radovi i nakon donošenja rešenja o obustavi, kao i da je  započeta izgradnja četvrtog sprata.

S obzirom da ovi radovi nisu odobreni građevinskom  dozvolom, ni tehničkom dokumentacijom koja je njen sastavni deo, gradilište je zatvoreno.

O istom je obaveštena nadležna Policijska stanica u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji. Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove je Prvom  osnovnom  javnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv investitora istoga dana zbog krivičnog dela građenja bez građevinske dozvole.

Inspekcijskom kontrolom izvršenom 2. februara ove godine utvrđeno je da su radovi na  gradilištu nastavljeni i pored svih ranijih inspekcijskih zabrana, kao i da su uklonjene oznake zatvorenog gradilišta, te su iste ponovo postavljene, zbog čega je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu podneta dopuna krivične prijave protiv investitora zbog krivičnog dela građenja  bez građevinske dozvole i povrede službenog pečata i znaka.

Postupak pred ovim organom se i dalje vodi. U toku je donošenje rešenja za uklanjanje svih radova izvedenih suprotno tehničkoj dokumentaciji koja je sastavni deo građevinske  dozvole.

Sekretarijat za inspekcijske poslove apeluje na građane da izvode radove isključivo u skladu sa izdatim građevinskim dozvolama, jer će se svako odstupanje od ovog pravila sankcionisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.