Uhapšenim demonstrantima u Nišu preti zakonska kazna do tri ili pet godina zatvora 1Foto: Vesna Torović

Dvojica učesnika niškog ekološkog protesta, održanog u subotu, koji su uhapšeni po njegovom završetku zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje, danas su pušteni iz policijskog pritvora da se brane sa slobode, saopšteno je Danasu.

Prema nezvaničnim izvorima, u nišku Policijsku upravu je nakon protesta privedeno, na informativne razgovore, nekoliko desetina demonstranata, koje su prethodno legitimisali policajci u civilu tako što su im lične karte snimali mobilnim telefonom.

Oni su uglavnom dobili prekršajne prijave zbog kretanja po kolovozu, a kao dokaz se navodi “video snimak”.

Uhapšeni demonstrant I. S. osumnjičen je za nasilničko ponašanje iz člana 344 stav 2 Krivičnog zakonika, u kojem se navodi da će se učinilac koji je izvršio ovo krivično delo “u grupi ili je pri izvršenju dela nekom licu nanesena laka telesna povreda ili je došlo do teškog ponižavanja građana” kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

To je teži oblik nasilničkog ponašanja u odnosu na osnovni oblik, iz člana 344 stav 1, koji se kažnjava zatvorom do tri godine.

“Moj branjenik I.S. je saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu, koje je odlučilo da ne zahteva određivanje pritvora. On je na saslušanju negirao da je izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret. Po isteku policijskog zadržavanja od 48 sati pušten je da se brani sa slobode”, rekao je advokat Sava Stoiljković, koji je zastupao I.S. po službenoj dužnosti.

Osumnjičenom J.A. se stavlja na teret nasilničko ponašanje iz člana 344 stav 1.

“Jedan od vozača na kružnom toku, kod Delta planeta, je ošamario učesnicu protesta, nastalo je komešanje, prišao sam i ja. Bila je gužva i uzbuđenje, nisam siguran šta se desilo, ne znam da li sam ja ili neko drugi udario vozača. Svakako da nisam imao nikakvu nameru da prema bilo kome budem nasilan, samo sam gledao da pomognem ženi i zaštitim je”, rekao je J. A. za Danas.

MUP Srbije je u subotu uveče saopštio da se I. S. (1970) sumnjiči da se na Bulevaru Nemanjića verbalno sukobio sa vozačem automobila, koji se kretao kolovozom i kome nije dozvolio da prođe, a zatim ga rukom udario u glavu.

I J. A. (1994) se sumnjiči da se, takođe, verbalno sukobio sa vozačem i rukom ga udario u glavu, ali u Ulici Vojvode Mišića.

Uhapšenim demonstrantima u Nišu preti zakonska kazna do tri ili pet godina zatvora 2
Foto: Vesna Torović

Učesnik protesta, koji je dobio prekršajnu prijavu, a koji želi da ostane anoniman jer se “plaši batinaša”, kazao je da je prekršajno kažnjen sa pet hiljada dinara, najverovatnije zbog toga što je u blizini blokade, na kružnom toku kod Delta planeta, zaustavio vozilo pauk službe Parking servisa, a i kretao se kolovozom.

Tako su mu rekli u policiji, ali nije siguran da mu se upravo ovi prekršaji pripisuju.

“Kada sam krenuo sa protesta, prišla su mi dvojica policajaca u civilu i legitimisala me. Jedan mi je mobilnim telefonom snimio ličnu kartu. Pokazali su mi legitimacije koje sam im tražio. Pozvali su ‘maricu’, koja je došla, a unutra su bila petorica policajaca. Odvezli su me u nišku Policijsku upravu, a svi su usput ćutali”, rekao je ovaj učesnik protesta za Danas.

On je kazao da su u Policijskoj upravi svi bili ljubazni.

“Tražio sam da mi pre ulaska u ‘maricu’ i u zgradu policije stave lisice, jer me hapse kao kriminalca, oni to nisu uradili, a i ja sam odustao, da ne pravimo dodatni problem. Pitao sam ih u jednom momentu je l’ im nije žao da biju narod, ali mi nisu odgovarali”, rekao je on.

Jelena Milošević, predsednica Stranke slobode i pravde u Nišu, rekla je da se njihovom pravnom timu nakon protesta javilo desetak građana, koji su privođeni u policiju zbog kretanja po kolovozu, zaustavljanja službenog vozila ili učešća u nekom incidentu.

Uhapšenim demonstrantima u Nišu preti zakonska kazna do tri ili pet godina zatvora 3
Foto: privatna arhiva

Pravni tim SSP je formiran pred prošli ekološki protest, kako bi pružao besplatnu pravnu zaštitu svim sugrađanima koje „režim proganja po političkoj osnovi, a zbog korišćenja njihovog prava da učestvuju u mirnim protestima i iskazuju svoje nezadovoljstvo“.

“Bila sam u policiji sa jednim građaninom koji je priveden i nezvanično čula da je policija prošle subote ‘pojačala aktivnost’ jer na prvom ekološkom protestu, 4. decembra, “nisu ništa radili”, zbog čega su pretrpeli kritike. A, pritom, je tog dana u Nišu boravio i vrhovni vođa (predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, prim. aut.)”, rekla je Milošević za Danas.

Ona je dodala da je za kompletno ponašanje policije “odgovoran ministar policije Aleksandar Vulin- od Šapca, gde je policija povučena i na ulicu izašli batinaši, do Niša- gde je policija i po sopstvenom priznanju nezakonito postupala”.

Predsednik Vučić se u nedelju u Nišu izvinio „pretučenim običnim građanima koji su samo želeli da prođu (kroz blokadu, prim. aut.)“ i kazao da “niko ne može da bije nekog, a da ne odgovara”.

Upitao je po kom to ustavu i zakonu “neko misli da ima pravo da zaustavlja bilo koga i pita ga gde je pošao” i dodao: “Pa šta ako je policija nekog legitimisala, i mene su sto puta“.

On je opravdao potpuno odustvo redovne i saobraćajne policije na ekološkom protestu u Nišu i drugim gradovima, koji je označio kao “protivzakonit, ilegalan i kriminalan”, pošto nije bio prijavljen, a blokirane su saobraćajnice.

 

Niška policija tri meseca nema načelnika

Niška Policijska uprava od sredine septembra nema načelnika. Prethodni načelnik Slaviša Virijević je otišao u penziju, a PU Niš od tada vodi njegov zamenik Bojan Đorđević.

 

Besplatna pravna pomoć

Jelena Milošević je pozvala građane, koji su trpeli posledice zbog učešća na ekološkom protestu u Nišu, da se “obavezno jave” pravnom timu SSP, a ne postupaju samostalno, pošto “ima mogućnosti za obaranje prijava”.

Ona je, takođe, kazala da pravni tim preporučuje građanima da traže da o njihovom slučaju odlučuje Prekršajni sud.

Građani se mogu javiti na imejl [email protected], telefon 063 7371222, kao i Fejsbuk i Tviter  naloge te stranke u Nišu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari