Evropska komisija uplatila je juče Ukrajini pola milijarde evra za potrebe državnog budžeta, što omogućava i kupovinu gasa iz EU, preko Mađarske, Poljske i Slovačke.

Brisel očekuje da Kijev neće sprečavati urednu isporuku ruskog gasa preko Ukrajine ka EU. To su saopštili predstavnici Evropske komisije, koji su naglasili da je pravno potpuno utemeljeno da ukrajinska nacionalna kompanija po povoljnijoj ceni kupuje gas od kompanija u EU i da Unija radi na dodatnim mogućnostima da Kijev za svoje potrebe nabavlja gas nezavisno od ruskih isporuka.

Rusija je prekjuče obustavila isporuke gasa Ukrajini zbog neisplaćenog duga. Obe zemlje obratile su se i arbitražnom sudu u Stokholmu – Rusija zbog neisplaćenih dugovanja, a Ukrajina traži obeštećenje od šest milijardi dolara zbog previsoke cene ruskog gasa. Ukrajina se ne plaši nestašice gasa. Ukrajina je juče saopštila da se ne plaši nestašice gasa, ali priznaje da želi da se okrene Evropi kako bi imala stabilno snabdevanje.

Direktor ukrajinskog Naftogasa Andrij Koboljev pružio je uveravanja da stanovnici ne treba da se plaše nestašica gasa, iako je Rusija obustavila dostavljanje gasa Ukrajini i dostavlja samo gas namenjen evropskim zemljama. „Mislim da potrošači neće biti pogođeni“, izjavio je Koboljev jednoj ukrajinskoj televiziji. Kad je reč o mogućnosti da Naftogas obezbedi gas, on je rekao da ta kompanija „ima uskladištenog gasa“, ne pružajući više detalja. Ruski Gasprom je obustavio isporuku gasa dok Ukrajina ne isplati deo duga u iznosu od 1,951 milijardu dolara, i uveo plaćanje unapred za gas.

U međuvremenu, Rusija je Savetu bezbednosti UN predložila novu rezoluciju o rešavanju krize u Ukrajini. Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da nacrt nove rezolucija sadrži delove dve prethodne rezolucije UN o Ukrajini kojima se poziva na obezbeđivanje humanitarne pomoći, prestanak vatre i nacionalni dijalog u Ukrajini. Nova rezolucija podrazumeva poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, naglasio je Čurkin i dodao da se se Rusija kao predsedavajuća SB nada da će rezolucija uskoro biti usvojena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari