Naše komšije Hrvati očito mnogo vole špijunske romane, pa tek što su kako-tako isplivali iz unutarsocijaldemokratske afere sa optužbama za prisluškivanje i praćenje između premijera i njegovog bivšeg ministra finansija, zapali su u novu aferu koja se pripisuje službama, samo se još ne zna kojim.


Iako će izbori za predsednika Hrvatske biti održani na jasen, predizborna kampanja je iz sve snage praktično počela juče. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ekspresnom brzinom je okupio i obavestio novinare da je primio navodni akcioni plan za diskreditovanje njegove glavne konkurentkinje na predstojećim izborima Kolinde Grabar Kitarović, pomoćnice generalnog sekretara NATO i predsedničke nade HDZ-a. Plan na 13 strana stigao je predsedniku iz anonimnih izvora sa očitom namerom da se pripiše kuhinji Socijaldemokratske partije Hrvatske. Već sam naziv navodnog plana javnog diskreditovanja Kitarovićeve je dovoljno diskreditujući: „Barbika“.

Planom se navodno dele zadaci regionalnim i zagrebačkim funkcionerima SDP-a na poslu te diskreditacije, a predviđa se da se Kitarovićeva svakom zgodnom prilikom naziva Barbikom, da se na nju aludirajući pričaju vicevi o plavušama, da se kroz medije plasira informacija da joj je otac bio partizan i, Srbija nije mogla nikako da izostane, da se u karikaturama prikazuje kako igra Užičko kolo.

Hrvatski predsednik je ocenio da navodni plan nije usmeren na ugrožavanje bezbednosti Hrvatske, nego na diskreditovanje njega lično, pa nije u pomoć pozvao bezbednosne službe nego medije. Predsednika Josipovića, između ostalog, brine što bi se i neke njegove legitimne primedbe protivkandidatkinji mogle sada unapred prokazati kao podmetanje.

Pojavljivanje plana zgodno se poklopilo sa održavanjem saborske rasprave o položaju žena u Hrvatskoj u kojoj su se neki poslanici zgodno upecali na škakljivu temu.

„U politici uvijek treba pitati kome nešto ide u prilog“, rekao je poznati hrvatski stručnjak za obaveštajno-bezbednosna pitanja Miroslav Tuđman. Zaista, kome ceo slučaj ide u (predizborni) prilog?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari