Umesto „Aleksinog zakona“ unapređenje prosvetara 1

Uprkos obećanjima zakonodavnih i prosvetnih vlasti, ni 15 meseci od pokretanja inicijative za donošenje takozvanog „Aleksinog zakona“, koji bi omogućio efikasnije sprečavanje vršnjačkog nasilja i strožije kažnjavanje počinilaca, ona nije bliža realizaciji.

Javnost je, međutim, ovih dana obaveštena o napredovanju u zvanje prosvetnog savetnika- saradnika resornog Ministarstva nastavnice Marijane Bačanin, koja je bila razredni starešina jednog od učenika u Osnovnoj školi „Sreten Mladenović Mika“, koji je učestvovao u zlostavljanju Alekse Jankovića (14), po kojem ovaj „zakon“ nosi radni naziv.

Aleksa je 10. maja 2011. godine izvršio samoubistvo nakon osmomesečnog brutalnog nasilja sedmoro vršnjaka nad njim, tokom kojeg je između ostalog završavao sa potresom mozga, nogom u gipsu i psihijatrijskom dijagnozom „postraumatski sindrom“. Škola nije preduzela zakonom obavezne mere za zaustavljanje nasilja ili su one bile neadekvatne, zbog čega je i sudski kažnjena.

– Ipak, niko od zaposlenih u Aleksinoj školi nije disciplinski odgovarao, a više njih je nakon njegove smrti avanzovalo. Jasmina Stanković, tadašnja predsednica Školskog odbora, koji inače aktuelni ministar prosvete označava kao najodgovorniji za nesprečavanje nasilja nad Aleksom, sada je direktorka škole. Nastavnica biologije Milena Cvetković, koja je pred celim odeljenjem Aleksi poručila: „Ako, trebalo je još da te biju!“, nakon njegove smrti postala je predsedica Školskog odbora. Školski psiholog Slađana Golubović, uprkos neadekvatnim “tretmanima” nad Aleksom i pojedinim nasilnicima, i danas je aktivna učesnica u mnogim projektima, pa i onima Ministarstva prosvete. Aktuelna Marijana Bačanin je kao razredni starešina potpisala afirmativan izveštaj o ponašanju jednog od nasilnika- u kojem se tvrdi da je on „poštovao pravila ponašanja u školi tokom celog drugog polugodišta i da na njegovo ponašanje nije bilo primedbi ni od strane učenika ni od strane predmetnih nastavnika“, a to je učinila dok je bila na bolovanju…- kaže za Danas Aleksin otac, Bojan Janković.

On dodaje da ni Ministarstvo prosvete do danas nije preduzelo bilo kakvu meru protiv odgovornih u školi. Škola nije poštovala ni tri preporuke Zaštitnika građana da sprovede postupak utvrdjivanja odgovornosti zaposlenih, uz obrazloženje direktorke Stanković da je “Školski odbor doneo odluku da se ne pokreću takvi postupci“ jer je između ostalog „nastupila zastarelost“. Jedino su sudovi kaznili odgovorne, tako da su, po odluci Prekršajnog Apelacionog suda, škola „Sreten Mladenović Mika“ i nekadašnja direktorka Suzana Popović Ickovski dužne da plate maksimalne novčane kazne u iznosu od 500.000, odnosno 50.000 dinara. Apelacioni sud u Nišu je krajem prošle godine doneo i pravosnažnu presudu po kojoj je škola dužna da Aleksinim roditeljima isplati ukupno 1.850.000 dinara na ime nematerijalne štete i duševnih bolova.

Povodom najnovijeg „avanzovanja“ prosvetnih radnika čija su imena dovođena u vezu sa nesprečavanjem ili neadekvatnim sprečavanjem vršnjačkog nasilja nad Aleksom, ministar prosvete Mladen Šarčević je zaključio da za takav slučaj ne može biti odgovoran samo jedan čovek, uz ocenu da je najdogovorniji, ipak, tadašnji Školskio odbor. On je pojedinim medijima kazao da je Mirjana Bačanin „tek peti ili šesti krug odgovornosti“, a da ga je Školska uprava Nišavskog okruga obavestila i da je u vreme nasilja nad Aleksom bila na odsustvu dva i po meseca zbog polomljene noge. Načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo je dodao da je ta uprava predložila Bačaninovu za prosvetnog savetnika jer je reč o „odličnom i časnom čoveku i dobrom stručnjaku i pedagogu“.

Naš sagovornik Bojan Janković, uprkos ovakvom ponašanju prosvetnih vlasti, veruje da će „Aleksin zakon“ biti usvojen. Prema poslednjim informacijama iz Ministarstva prosvete, njegove odredbe trebalo bi da budu inkorporirane u novi Zakon o obrazovanju i vaspitanju, koji bi trebalo da bude usvojen najkasnije početkom sledeće školske godine. Aktuelni ministar Šarčević u javnim istupima već iznosi stavke iz nacrta „Aleksinog zakona“, a u razgovoru sa njim i njegovom suprugom Draganom takođe je pružio podršku inicijativi.

Nacrt „Aleksinog zakona“ je krajem 2015. godine, u saradnji sa Aleksinim roditeljima, napisala docentkinja Pravnog fakulteta u Novom Sadu Dragana Ćorić, a pored pooštravanja kaznenih mera prema nastavnicima i roditeljima, on prvi put predviđa suspenziju učenika i njihov premeštaj u drugu ustanovu bez saglasnosti roditelja, kao i takozvani „ugovor o ponašanju učenika“. Početkom prošle godine skupštinski Odbor za prava deteta najavio je da će „Aleksin zakon“ biti predložen Ministarstvu prosvete kao inicijativa za promenu postojećih Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zaštiti prava deteta.

Ministre, sudi vam Srbija

– Sedeli ste na pola metra od mene za stolom, sklanjali ste pogled da ne vidim tugu u vašim očima, klimali ste glavom, rekli da vam je žao… Žašto ste sada nepravdom koju ste mu naneli ugasili sveću koja je gorela na njegovom grobu? Da li ste razmislili dovoljno?- navodi se u pismu Aleksine majke Dragane Janković na fejsbuk grupi „Zahtevamo Aleksin Zakon“, upućenom ministru Šarčeviću povodom izbora Marijane Bačanin za prosvetnog savetnika, čiji će zadatak biti i da se bavi sprečavanjem vršnjačkog nasilja.

– Jedno dete spava u mraku, po zimi kiši i snegu. Grob i krevet njegov čisti se lopatom. Pokriven je kamenom, ne jorganom. Hladno mu je!!! Za njega nema ni godišnjeg doba, ni igre i radosti. On je okružen samoćom, anđelom koji ga čuva, jednom ružom. Ima majku koja ga brani i koja će ga braniti, pa makar i mrtvog. Ja vam suditi neću. Vi ste danas razočarali Srbiju, narod. Sude vam roditelji i Vaše kolege. Sudi Vam Srbija!- navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari