"Umiru u najstrašnijim mukama, ugroženi i ljudi": Masovno trovanje pasa u Nišu 1Foto: Pixabay/Amy_Gillard

U Nišu je za desetak dana otrovano najmanje 20-tak napuštenih i vlasničkih pasa, saopštile su organizacije za zaštitu životinja.

Prema njihovim informacijama, nepoznati počinioci ili počinilac su bacali otrov skoro po čitavom gradu- na Nišavskom keju, po parkovima i na međublokovskim površinama.

Samo juče otrovana su tri psa, u centru i na periferiji.

Otrov je juče bačen u Tvrđavi i na keju pored Tvrđave, na keju kod Gradske toplane, u Durlanu pored nekadašnje fabrike “Nitekst” i na Trošarini.

Za sada nije poznato o kom otrovu se radi, niti u kom obliku je bačen.

Udruženje Pit je, upozoravajući na opasnost od trovanja, i objavljujući uznemiravajuće fotografije usmrćenih pasa, izrazilo i tugu za njima.

“Zbogom malena… vlasnički pas je nazalost žrtva današnjeg trovanja u Nišu!… Čije je ovo delo?… Zbogom malena, trči sa svojim drugarima u neki bolji svet…”, navelo je ono u objavi.

Udruženje je dodalo da do ovakvih tragičnih situacija dovode i objave na društvenim mrežama, poput najnovijih od strane „Niš Noću“, u kojima se insistira na „ujedima pasa“ i drugim informacijama koje šire i potpiruju neprijateljstvo prema psima.

Na društvenim mrežama se mogu pročitati i upozorenja roditeljima da budu oprezni kako deca ne bi došla u kontakt sa otrovom.

Svetlana Dejanović- Avramović, predsednica niškog Društva za zaštitu životinja, kaže da se ovakve situacije dešavaju „nedopustivo često“, a da je ozbiljan problem što nadležne institucije ne funkcionišu kako bi trebalo, pa počinioci ostaju nesankcionisani.

„Za mene je ovo ubistvo- ubijaju se zdrava živa bića, za koje kažemo da su najbolji čovekovi prijatelji. Pritom, umiru u najstrašnijim mukama, to je teško i gledati“, kaže Dejanović- Avramović za Danas.

Ona precizira da policija, tužilaštvo i sudovi takve ljude ne otkrivaju i ne kažnjavaju, a ukoliko oni ipak budu otkriveni, kazne su izuzetno blage.

„Čovek koji je snimljen kamerom kako baca otrov u komšijsko dvorište kažnjen je sa 30.000 dinara“, kaže ona, dodajući da bi imena ovakvih počinilaca trebalo javno saopštiti.

Oni ubijaju životinje, a dovode u rizik od trovanja i ljude, naročito decu, dodaje.

"Umiru u najstrašnijim mukama, ugroženi i ljudi": Masovno trovanje pasa u Nišu 2
Svetlana Dejanović Avramović: Privatna arhiva

„To su veoma jaki otrovi. Dovoljno je da se nagaze, unesu u kuću i da sve ima tragične posledice po decu i odrasle“, kaže ona, pozivajući roditelje da budu oprezni.

„Osim što je neophodno da nadležne institucije efikasnije deluju, potrebna je i edukacija građana, pre svega roditelja i dece, u vezi sa ovakvim situacijama. Jer, otrovi se bacaju i u dvorištima škola, vrtića, pored Doma zdravlja“, kaže.

Dejanović- Avramović dodaje da je veliko pitanje i „odakle toliki otrovi“ po javnim površinama, a nisu u legalnoj prodaji.

„Da li se oni zaista mogu kupiti na buvljaku, a stižu iz Bugarske? Da li to iko kontroliše? Da možda ne postoji planska namera da se trovanjem smanji populacija napuštenih pasa na ulici?“, kaže ona.

Naša sagovornica kaže da su predstavnici društava za zaštitu životinja, Grada, JKP Mediana i veterinarske struke još pre epidemije korone 2020. doneli Akcioni plan koji bi između ostalog predvideo mere za smanjenje broja napuštenih pasa na ulici.

„Gradsko veće ga još nije odobrilo. Umesto toga, Grad plaća (ne)male kazne za prave i lažne ujede pasa“, kaže ona.

Čeka se odgovor Policijske uprave

Danas je upitao Policijsku upravu koliko je bilo prijava za trovanje pasa na javnim površinama u Nišu od početka ove godine, a ukoliko ih je bilo šta je PU uradila tim povodom.

Odgovor ćemo objaviti ukoliko ga i čim dobijemo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari