Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je juče jednoglasno odobrio slanje, ali tek krajem leta, mirovnih snaga UN sa 12.000 vojnika u Centralnoafričku Republiku, koju razdiru borbe hrišćana i muslimana.


Zadatak 10.000 vojnika UN i 1.800 policajaca je da od 15. septembra pomognu sadašnje snage od 5.000 vojnika Afričke unije. Posebne snage od 2.000 francuskih vojnika u Centralnoafričkoj Republici su ovlašćene da nove snage UN podrže „svim potrebnim sredstimva“.

Centralnoafrička Republika je u sukobu od puča 2013. godine, kada su muslimanski pobunjenici uzurpirali vlast, a potom ih je napala hrisćanska milicija. Vlada pobunjenika se raspala januara ove godine, a hrišćanska milicija pojačala nasilje zbog čega su u inostranstvo pobegle desetine hiljada muslimana. U rezoluciji se izražava zabrinutost zbog toga što obe strane krše ljudska prava i humanitarno pravo, ubijaju, otimaju, hapse, muče, napastvuju žene i mobilišu decu, jedni drugima ruše verske objekte.

Savet bezbednosti je nove snage Ujedinjenih nacija ovlastio da štite civile i podrže razoružavanje boraca i uspostavljanja mira, reda i zakona u Centralnoafričkoj Republici. Rezolucija ovlašćuje mirovne snage i da pomognu istragu kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari