Roglić: Formirana radna grupa da ispita drastičan pad broja studenata Univerziteta u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Kvinta je uspela da razbije obrazovni sistem u Srbiji, uvođenje Bolonje i veliki broj nekvalitetnih privatnih fakulteta su osakatili Srbiju. Roditelji i njihova deca su shvatili da kupovinom diploma i štancovanjem tzv. menadžera te uplivom u vladajuću stranku mogu ostvariti američki san, da postanu direktori i ministri. A već nedostaju nastavnici i profesori matematike, fizike i hemije. Deca će nam biti glupa i neobrazovana, tablicu množenja ne zna jedna četvrtina osnovaca a nikada više vukovaca nije bilo.

  2. Pa da li su normalni,radna grupa.Pa da vam odmah objasnim.Nema naroda nema dece.Ko da upise studije.Ja sa sedamdeset godina.Da li ovi ljudi posnaju Srbiju.Sve sto je moglo otislo je.

  3. Da li su svesni da nema ljudi,nema dece.Srbija se prazni.Srbija je koncentrisana u Beogradu.Kakva radna grupa koje gluposti.

  4. Dolazi vreme da nas operišu “ doktori“ sa privatnih fakulteta ili oni koji su jeftino kupili diplome. I zgrade, puteve, mostove … će da nam projektuju i grade naši nedoučeni i nepismeni….ili Kinezi? Ako hoćeš da uništiš neku državu i narod treba samo decu da im upropastiš lošim obrazovanjem i sve drugo će da se sruši samo od sebe. Koliko se sećam kada je Mića Megatrend počeo da štanca diplome kod njega su tezgarili profesori sa naših fakulteta i tako toj „ustanovi“ davali legitimitet, ali se ne sećam da se naučna zajednica u Srbiji, ako tako nešto postoji, bunila? Zašto se sada buni? Ovo je samo posledica, uzrok je u vašem ćutanju.

  5. Ako. Ako …
    A pričali smo im da će zo jednom doći. Na stranu znanje, ali sadističko iživljavanje nad studentima na pojedinim fakultetima sigurno nije doprinelo da ih iduće godine upiše veći broj studenata.

  6. – наши факултети школују будуће емигранте. Тако да – свеједно је, чак је можда боље да има више студената на приватним. Слабији квалитет будућих Американаца и Канађана. А и мањи трошак за Државу.

  7. Zašto su različiti kriterijumi na državnom i privatnom fakultetu. Ako jesu onda je i znanje različito. Onda i plate treba različite. To mora da se ujednači. Znanje je isto imaš li ga ili nemas

  8. За мотање каблова у фабрици и не треба факултет.

  9. Prosto i jednostavno – deca iz provincije koja su dolazila u Beograd da studiraju nemaju vise novca da placaju studije, kiriju, racune, hranu… Inflacija i generalni (donekle neopravdan) skok cena su odradili svoje…

  10. Kada bi se desilo da na drzavnim fakultetima mozes da padnes samo sa stolice,kao sto je slucaj na privatnim,sva mesta bi bila prebukirana ,jer se ne olaca.I ovako smo polupismen narod,pa sto ne bi imali i diplome kao dokaz naseg primitivizma i neznanja

  11. Platis ko covek privatni fakultet i zavrsis na vreme, a ovi nabedjeni sa dzavnog matretiraju studente i izmisljaju rupu na saksiji, zato sve manje ima studenata na drzavnim fakultetima.

  12. Ostalo je jos da se do kraja uniste drzavni fakulteti koji su bili uvek svetlost u tami beznadja.

  13. Zar vam nije jasno da u Srbiji ima manje onih rodjenih 2004. godine, i to ne samo zato sto se manje radjalo 2004. nego 1994, vec i zato sto su mnogi roditelji otisli sa tom decom u inostranstvo…

  14. Opa? A kad je rešavano da se svuda priznaju diplome privatnih „plati klati“ tad nisu bili zabrinuti? Kad su počeli da im peru te diplome masterima i doktoratima i tad im nije zvonilo? Sad kad gube nastavu predmete i pozicije „kuku nama“? Ma fenomenalno! A gde su radna mesta nakon završenih studija? U inostranstvu? Top priča …

  15. Privatni fakulteti i licemerje profesora sa državnih fakulteta će nas upropastiti kao društvo.

  16. Zahvalnite naprednoj vlasti. Dobra deca Il završavaju zanate i dobre srednje stručne škole i brže iz zemlje, ili upisuju državne fakultete u inostranstvu, gde ih tretiraju kao ljude, a ne ovde kao idiote ovaj napredni kadar. Još oderu kožu s leđa roditeljima za školarine, smeštaj, hranu. Skuplji smo i neuslovniji za studente od većine evropskih gradova

  17. I to je ogromna cifra, ako se uzme u obzir da te generacije imaju oko 65.000 ljudi. 26.000 otišlo na državne, 10.000-15.000 hiljada na kojekakve privatne fakultete i više-poslovne. Ko da radi? Zato se nemojte čuditi što „dobardan“ majstora košta 100e

  18. Totalno rasulo i izvrtanje istine…1986 godine sam upisao studije na BU, fakultetu na kome su se skolovali inzenjeri koji su gradili mostove, fabricke komplekse, brane, stambena naselja, puteve, bolnice, vojne objekte, morske luke, autoputeve, vodo-privredne sisteme… u SFRJ, Iraku, Libiji, Kuvajtu…Sličan broj studenata se i sada upisuje na taj fakultet i to kada je ovim novim graditeljima inzenjer potreban samo da ispotpisuje dokumentaciju i time opravda njihove „brljotine“…

  19. Jednostavno, zabranite da master upisuju oni koji imaju BC diplomu na privatnom fakultetu i sve je ok.

  20. A zašto se dozvoljava studentima sa privatnih fakulteta da upišu master na državnim? „Državni“ master samo za „državne“ studije! A ne kao sada – dođu sa privatnih fakulteta sa višim (lako stečenim) prosekom i uzmu mesta onima koji su 4 godine ozbiljno učili i radili.

  21. I mala deca čula za Megatrend
    Platiš na početku vrste i gotov faks 2 god.Eto ta Srbija da napreduje.A vi tu radnu grupu nemojte ni formiravati,samo košta a istinu neće reći.

  22. Bolje im je da završe brže i lakše privatni pa da se prebace na Master državnog. Ako je to uopšte razlog. Kao što neko reče, da bi kao student živeo danas u Beogradu, treba mu 1000e mesečno za stan, račune i hranu. Odakle???

  23. Valjalo bi imati konkurse, za početak.
    Posebno u manjim sredinama koje još nisu načisto devastirane. Radno mesto u prosveti je odličan poligon za trgovinu (ne mislim na kupovinu radnog mesta već na ucene i manipulaciju) uticajem.
    Posebno bi napomenuo šikaniranja u raznim opštinama koje zakidaju putne troškove, usavršavanja, a nema unisonog stava da se pokrene neka tužba jer polovina radi na određeno ili negde neko njihov radi na određeno.
    Svoj deci bi poželeo da odu odavde jer nema reda, nema ga ni biti

Ostavite komentar


Društvo

"Nema igranja, od ovog bukvalno zavisi naša budućnost": Šta znači izjava Miloša Vučevića da se mora povesti računa o udžbenicima iz nekoliko predmeta? 10

„Nema igranja, od ovog bukvalno zavisi naša budućnost“: Šta znači izjava Miloša Vučevića da se mora povesti računa o udžbenicima iz nekoliko predmeta?

„U cilju očuvanja identitetske socijalizacije, smatram da se mora povesti računa o udžbenicima od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole, iz oblasti srpskog jezika, istorije i geografije, a na mlađem uzrastu iz poznavanja prirode i društva“, poručio je premijer Miloš Vučević, prilikom predstavljanja svog ekspozea u Skupštini Srbije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.