UNS i SINOS osudili zabranu Sputnjika i RT i ocenili da se radi o cenzuri 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) osudili su danas odluku o zabrani emitovanja Sputnjika i kanala Raša tudej (RT) u zemljama Evropske unije i ocenili da je retorika političara i predstavnika Unije tim povodom „duboko pogrešna“ i porazna za slobodu izražavanja.

„UNS i SINOS se solidarišu sa koleginicama i kolegama u ovim medijima i očekuju da EU odluku o zabrani emitovanja hitno povuče“, naveli su UNS i SINOS u saopštenju.

Oni su dodali da je uznemiravajuć rečnik koji visoki predstavnici EU koriste kao opravdanje odluke o zabrani medija, nazivajući Sputnjik i RT „dezinformativnim i manipulativnim sredstvima“, zatim „medijskom mašinom Kremlja“, koja „sipa toksične laži“.

„UNS i SINOS podsećaju da je 1999. godine za NATO legitimni vojni cilj bila Radio-televizija Srbije u čijem je bombardovanju 23. aprila ubijeno 16 medijskih radnika. Niko iz ove vojne organizacije, koja je bombardovanjem medija ustanovila presedan, nije odgovarao zbog ubistva 16 medijskih radnika“, dodaje se u saopštenju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari