UNS: Nema podataka koliko novinara godišnje ode u penziju 1Foto: Pixabay

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO), Republički zavod za statistiku i Centar registara obaveznog socijalnog osiguranja ne poseduju podatke o tome koliko se novinara godišnje penzioniše, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Republički zavod za statistiku je naveo da ne raspolaže tim podacima i UNS uputio na Fond PIO, navodi se u saopštenju UNS-a.

U Fondu PIO naveli su da evidencija o korisnicima penzija postoji samo po kategorijama: zaposleni, samostalne delatnosti i poljoprivredni penzioneri, ne i po tome da li je neko novinar ili ima drugo zanimanje.

I Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja odgovorio je UNS-u da ne raspolaže podacima o broju novinara koji odlaze u penziju.

„Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja nema nadležnosti u pogledu lica koja ostvaruju pravo na penziju, već samo registruje prijavu na osiguranje za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja (penzionera) u kojoj nije navedeno koje zanimanje je lice obavljalo“, navodi se u odgovoru.

Prema trenutnim propisima, žene mogu da odu i penziju sa 63 godine i četiri meseca i minimum 15 godina staža, dok su za muškarce uslovi isti – 65 godina i minimum 15 godina staža osiguranja, dok će ti uslovi biti izjednačeni 2032. godine, na 65 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari