Udruženje novinara Srbije (UNS): Više od 100 slučajeva ugrožavanja prava novinara u 2023. godini 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

U proteklih 11 meseci UNS je zabaležilo 111 slučajeva ugrožavanja prava novinara, za jedan broj manje nego prošle godine. Najčešći vid ugrožavanja novinarskih sloboda bili su pritisci koji su zabeleženi 42 puta, gotovo dvostruko više nego lane – navodi se na sajtu Udruženja.

,,Pritisci su uglavnom dolazili od javnih funkcionera i predstavnika političkih stranaka, koji su novinare vređali ili im pak ,,objašnjavali“ kako da obavljaju svoj posao“, objašnjava UNS, kao i da je broj evidentiranih pretnji u njihovoj bazi ,,značajno manji“ nego prošle godine.

U prvih 11 meseci ove godine zabeleženo je 29 pretnji novinarima, dok je u istom periodu prošle godine ovaj broj bio 43 – navodi se u izveštaju Udruženja.

Uprkos ovome, u 2023. godini UNS beleži tri fizička napada više nego prošle godine, odnosno ukupno trinaest, a uz to su pojedinim novinarima više puta stizale pretnje od istih osoba ili grupa ljudi, čime se tumači da negativni trend u pogledu medijskih sloboda ipak nije zaustavljen.

Pored ovoga, u bazi Udruženja je zabeleženo šest slučajeva onemogućavanja rada manje nego u 2022. godini, odnosno 23, kao i jedan slučaj ugrožavanja privatnosti i tri slučaja napada na imovinu.

Dojave o postavljenim bombama, pretnje spaljivanjem redakcije i smrću novinara

Najviše pretnji i pritisaka pretrpeli su novinari Danasa i N1, a odmah posle njih i novinari RTS-a i KRIK-a, pokazuje baza UNS-a.

Podsećamo, Danasu je u septembru ove godine putem komentara na društvenoj mreži Fejzbuk upućena pretnja spaljivanjem redakcije povodom teksta na portalu o ulozi Srpske pravoslavne crkve u letošnjim događajima na Kosovu.

,,Osumnjičeni za pretnje spaljivanjem redakcije dnevnog lista Danas M. S. je identifikovan, pretresen je stan koji je koristio i „po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal određeno mu je zadržavanje do 48 časova, u kom roku će biti doveden u Posebno tužilaštvo na saslušanje u svojstvu okrivljenog za krivično delo Ugrožavanje sigurnosti“ rekao je krajem septembra UNS-u tužilac za VTK Branko Stamenković“, nalazi se na sajtu Udruženja novinara Srbije.

Nakon deljenja teksta UNS-a na svom Instagram nalogu, novinar Danasa Vojin Radovanović dobio je pretnje smrću u julu 2023. godine, nakon čega je UNS promptno reagovao, prijavivši pretnju Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Dva meseca kasnije, optuženi je priznao da je pretnjom smrću ugrozio sigurnost Radovanovića i u naposletku je zakljčen i sporazum o priznanju krivice, kako su za UNS potvrdili krajem avgusta iz Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Udruženje i ove, kao i prethodne, beleži dojave o postavljenim bombama, koje su ove godine najčešće bile upućene Radio-televiziji Srbije.

Samo u novembru ove godine novinari RTS-a dobili su više dojava da je u zgradi Radio Beograda u Hilandarskoj ulici i zgradi televizije u Takovskoj i Aberdarevoj ulici postavljena bomba, obaveštavaju iz UNS-a.

Hapšenje novinara – slučaj Milovana Brkića

Kako je i prenosio Danas, Milovan Brkić je osuđen u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu smenu ustavnog uređenja, prilikom održavanja protesta ,,Srbija protiv nasilja“ 8. maja 2023. godine.

Udruženje novinara Srbije je tim povodom saopštilo da su, ovakvom presudom protiv glavnog i odgovornog urednika Tabloida, Tužilaštvo i sud stali na stranu vlasti, a ne zakona i građana ove zemlje, podsećaju u svom godišnjem izveštaju o stanju medijskih sloboda.

,,UNS i njegov pravni tim su naveli da ne podržavaju izjave Milovana Brkića, ali da smatraju da se u ovom slučaju ne radi o pozivanju na rušenje ustavnog poretka za šta je Brkić osuđen na kaznu zatvora. Ovo Udruženje je tada istaklo da će sa pažnjom i u narednim periodu pratiti ovaj slučaj“, saopštava se na sajtu UNS-a.

Pritisci na lokalne medije i SLAPP tužbe

Pretnje su u velikoj meri dobijali i novinari lokalnih medija i to često ispod objava na društvenim mrežama kojima se pruža informacija ili najavljuje događaj, kao, na primer, pretnje koje je redakcija portala „Jugmedija“ dobila preko Fejsbuka nakon objavljivanja vesti o projekciji filma „Svi smo različiti i lepi“ na srpskom i albanskom jeziku, podsećaju novinari Udruženja.

,,Sve češći vid pritiska su i SLAPP tužbe, a najveći broj takvih tužbi koje su zabeležene u UNS-ovoj bazi podnet je protiv KRIK-a“, takođe se navodi u izveštaju.

Ovakve tužbe koriste imućniji podnosioci kako bi velikim brojem pritužbi i pratećim ogromnim sudskim i drugim trškovima obeshrabrili tužene, u velikom broju slučaja novinare, da nastave da se bave istraživanjem ili objavljivanjem napisa o nekoj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari