UNS: Prošlo mesec dana od napada na novinara lista Danas, a predloženi svedok nije saslušan 1Radovanović (u sredini) daje izjavu Foto: FoNet/Milica Vučković

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je prošlo mesec dana od napada na novinara lista Danas Vojina Radovanovića, a da policija nije saslušala predloženog svedoka.

UNS je u saopštenju naveo da je Radovanović, kada je dao izjavu tužilaštvu, rekao i ime svedoka koji je bio prisutan kada je napadnut u noći 24. na 25. jun.

„Tog svedoka do danas nije pozvala policija, koja po nalogu tužilaštva sprovodi istragu“, saznaje UNS.

Udruženje je dodalo da je prošlo više od mesec dana od kada je nepoznati mlađi muškarac pokušao da se razračuna sa novinarom na splavu „Šlep“ u kom su obojica bili u noćnom izlasku.

UNS je preneo da je Radovanović ispiričao da su veći incident sprečili ljudi iz njegovog društva i osoba koja je bila sa napadačem.

Iz udruženja navode da je odgovor institucija na napad na Radovanovića UNS pažljivo pratio i kroz mehanizam ustanovljen radom Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

UNS je naveo da je tražio odgovor zašto Radovanović nije pozvan da da izjavu u roku od 48 sati, kako je predviđeno hitnim postupkom kada su novinari napadnuti i kako napreduje policijska istraga.

U saopštenju piše da je UNS, na konstatacije da, kako prolazi vreme i svedoci počnu da zaboravljaju, dobio odgovor da će policija preduzeti sve što treba u zakonskom roku.

Na poslednjem sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara 27. jula bilo je reči i o napadu na Radovanovića, slučaju koji nije ušao u statistiku za prvo polugodište ove godine.

Po podacima o postupanju javnih tužilaštava, od 2016. u junu je formirano osam predmeta „u vezi sa događajima na štetu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja“.

Za prvo polugodište, dakle do 30. juna 2023, takvih predmeta javnih tužilaštava formiranih na osnovu podnetih krivičnih prijava, odnosno izveštaja, ukupno je 42, dodao je UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari