UNS: Radna prava novinara ugrožena, ne osećaju da su zaštićeni od pritisaka 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Novinarima u Srbiji su ugrožena radna prava, samo 55 odsto zaposlenih ima ugovor na neodređeno vreme, a čak 73 odsto novinara smatra da ne uživa nikakvu pravnu zaštitu od pretnji i nasilja, pokazalo je istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS), danas predstavljeno u Beogradu.

Nikola Jović, docent na Fakultetu političkih nauka koji je radio na istraživanju rekao je danas da su „65 odsto ispitanih članovi UNS-a, šest odsto NUNS-a, 26 odsto nisu članovi nijednog udruženja, dok ostali nisu želeli da odgovore. Čak 80 odsto ispitanih novinara nisu članovi nijednog sindikata, dok skoro polovina ne zna ni da li se u njihovom mediju poštuje pravo na kolektivno organizovanje“.

Jović je dodao da je nešto više od 60 odsto ispitanih reklo da su tokom karijere bili u situaciji da su im radna prava ugrožena, ali se čak polovina njih u tim situacijama nije obratila nijednoj instituciji za pomoć.

Ispitanici su naveli da su im radna prava najčešće ugrožena izostankom nadoknade za prekovremeni rad, nepoštovanjem radnog vremena, otpuštanjem i političkim pritiscima.

Jović je naveo da zabrinjava to što se pogoršava stanje u medijima, što 57 odsto novinara nije zadovoljno zaradom, a samo četiri odsto je veoma zadovoljno, te što više od polovina ispitanih novinara kaže da im posao negativno utiče na mentalno zdravlje.

Profesor radnog prava Bojan Urdarević je naveo da su ugrožena radna prava u celom društvu i da se o njima priča samo pred izbore, a da zaposleni teže pravima kao u razvijenim društvima „gde u fokusu nije minimalac“.

Profesor je rekao da su radni odnosi najbolji tamo gde postoje sindikati i kolektivni ugovori, ali da je to obično u javnim servisima i zbnak je političke volje, a ne sindikalne sposobnosti.

Ukazao je na medije koji nemaju nijednog zaposlenog, već samo honorarne saradnike i ocenio da onaj ko ne može da pruži radnicima ugovore o radu, „ne treba da postoji“.

Advokatica UNS-a Gordana Konstantinović je navela da ljudi ćute dok su im prava ugrožena, a onda, kad dobiju otkaz, sete se šta se sve dešavalo, ali nisu prijavili.

„Ako je radno pravo vašeg kolege ugroženo, biće ugroženo i vaše, i zato ne treba da ćutite“, rekla je advokatica.

U konferenciju se iz Zagreba uključila predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever koja je rekla da novinari u regionu brinu zbog istih problema.

Ona je rekla da kao sindikalna aktivistkinja u HRT-u želi da motiviše ljude da se organizuju, jer je to veoma važno za slobodno novinarstvo.

Sever je najavila da se sledeće nedelje održava skup Evropske federacije novinara (EFJ) na kojem je jedna od prioritetnih tema jačanje udruživanja i zaštite novinara.

Na skupu u Beogradu je rečeno da za promenu stanja u medijima pre svega ne postoji politička volja i da je potreban razgovor o granskom kolektivnom ugovoru za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari