UNS saznaje: Tužilaštvo za organizovani kriminal neće voditi istragu ubistva Milana Pantića 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Tužilaštvo za organizovani kriminal neće rešavati ubistvo novinara Milana Pantića za koje pravosudnog pomaka nema skoro 23 godine.

Udruženju novinara Srbije (UNS) iz ovog tužilaštva odgovorili su da nema zakonskog osnova za zasnivanje njihove nadležnosti i da je Tužilaštvo za organizovani kriminal vratilo spise predmeta Višem javnom tužilaštvu u Jagodini.

Dokumentacija o ubistvu jagodinskog novinara i dopisnika „Večernjih novosti“ Milana Pantića sakupljena u spisima jagodinskog tužilaštva nalazila se u Tužilaštvu za organizovani kriminal 16 meseci.

„Nakon razmatranja vrlo obimnih spisa predmeta Javno tužilaštvo za organizovani kriminal utvrdilo je da nema zakonskog osnova za zasnivanje nadležnosti ovog Tužilaštva i spise predmeta je 9. novembra 2023. godine vratilo Višem Javnom tužilaštvu u Jagodini na dalje postupanje“, odgovor je UNS-u.

Tako se, po drugi put, Tužilaštvo za organizovani kriminal oglasilo nenadležnim.

Prvi put je to bilo sredinom 2020. godine kada je „utvrđeno da za sada ne postoje zakonski osnovi propisani Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije za postupanje tog tužilaštva“.

Poslednja nada da nalogodavci i ubica novinara Milana Pantića budu osuđeni, javno su do sada govorili predstavnici UNS-a i iz Komisije za istraživanje ubistava novinara, postoji ako Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj jer prevazilazi kapacitete jagodinskog.

Na UNS-ovu inicijativu Međunarodna federacija novinara je u junu 2022. godine usvojila Rezoluciju o Milanu Pantiću.

U njoj je zahtevan efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je u junu 2022. godine napisao da je „još pre pet godina, Komisija završila najveći deo posla vezan za ubistvo dopisnika `Večernjih novosti` iz Jagodine“.

Matić je naveo da je policijski ubistvo razjašnjeno.

„Postoje imena ljudi koji su izvršili ubistvo i koji se bave naručenim likvidacijama. Međutim, to je veoma teško dokazati jer je `lice mesta` nakon ubistva loše obrađeno i kontaminirano. Radna grupa za istrage ubistava novinara godinama insistira da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj, pošto ima veći manevarski prostor, jer je u pitanju istinski organizovani kriminal koji je bio povezan sa jednom konkretnom privatizacijom iz doba Pantićeve likivdacije“, Matićeve su reči.

Upravo zbog Pantićevog slučaja UNS je protestovao ispred Tužilaštva za organizovani kriminal na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima 2. novembra prošle godine.

Pantić je ubijen zbog novinarskog rada, pokazuju podaci kojima raspolaže Komisija, a pisao je o spornim privatizacijama, među kojima i o cementari Novi Popovac.

Na svom sajtu UNS je objavio tekstove koje je pisao Pantić.

Milan Pantić je bio član UNS-a. Ubijen je 11. juna 2001. godine u Jagodini, u ulazu zgrade u kojoj je sa porodicom stanovao

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari