UNS: Suđenje bez novinara 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je što novinarima, kako navodi, nije bilo omogućeno da prisustvuju danas glavnom pretresu u postupku koji se pred Osnovnim sudom u Valjevu vodi protiv lekara specijaliste pedijatrije Vadimira Rankovića, okrivljenog za teško delo protiv zdravlja ljudi.

Novinaru lista Napred i dopisniku Politike iz Valjeva Slobodanu Ćiriću, kao i dopisniku Blica Predragu Vujancu danas nije dozvoljeno da prisustvuju suđenju, bez posebnog obrazloženja sudije Dragana Pavlovića, navodi UNS.

Ovaj postupak, koliko mi je poznato, nije proglašen zatvorenim za javnost, a u sudnici je bilo dovoljno mesta da bi i novinari mogli da se smeste i prate suđenje, rekao je za UNS Slobodan Ćirić.

Predsednica Osnovnog suda u Valjevu Branka Marković UNS-u je rekla da je javnost rada suda garantovana i da će sledeći put ovaj sud obezbediti uslove za rad novinara.

Razgovarala sam sa kolegom Pavlovićem o tome, rekao mi je da nije bilo mesta za novinare i da će sledeći put obezbediti veću sudnicu, rekla je Marković.

Novinari imaju pravo da prisustvuju suđenju. Treba uvek poštovati procedure, šta god ko mislio o radu novinara, rekla je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari