UNS: Tri medija prekršila Kodeks novinara 1Foto: Logo

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu su doneli odluku da su „Gradski portal 018“, portal „Tpknews“ i „Danas“ prekršili Kodeks novinara Srbije, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

U obrazloženju odluke navodi se da je glavna i odgovorna urednica „Južnih vesti“ podnela žalbu Savetu za štampu zato što je „Gradski portal 018“ iz Niša u komentaru pod naslovom „Što da ne kažem – junaci našeg doba“, koji je potpisala redakcija tog portala, objavio prepisanu vest sa „Južnih vesti“, a zatim je komentarisao slučaj.

Članovi Komisije za žalbu Saveta za štampu su sinoć većinom glasova doneli odluku i da je portal www.tpknews.com u tri teksta prekršio Kodeks novinara Srbije, na osnovu žalbe kojom se UNS-u obratio predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić.

U žalbi se navodi da je „višemesečno iznošenja laži, plasiranja neistine i dovođenje u zabludu“ građana opštine Petrovac na Mlavi „kulminiralo“ u tekstovima na ovom portalu u kojima je on nazivan „pijanicom“ i „prevarantom“, a njegove kolege „fašistima“ i „budalama“.

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu bili su saglasni da je u javnom interesu da se piše o temama kojima se bavio portal www.tpknews.com, ali da je kodeks u očiglednoj meri prekršen u načinu pisanja.

Dnevni list „Danas“, po oceni većine članova Komisije, prekršio je Kodeks novinara Srbije, po žalbi Ivana Radovanovića, zato što je njegov odgovor tom listu bio objavljen uz skraćivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari