UNS: Tužilaštvo još uvek nije odlučilo o preuzimanju predmeta ubistva Milana Pantića 1Foto: Logo

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) još uvek nije odlučilo da li će od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini preuzeti nadležnost za istragu i gonjenje ubice novinara Milana Pantića, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Iz tužilaštva su za UNS rekli da još uvek razmatraju spise dostavljenog predmeta i obimnu dokumentaciju, kako bi odredili da li postoje osnove za preuzimanje nadležnosti.

Kako su dodali, ocenjuje se osnovanost navoda da su ubice delovale kao organizovana kriminalna grupa.

Iz TOK-a su naveli da im je jagodinsko tužilaštvo krajem juna 2022. godine po drugi put dostavilo spise predmeta protiv nepoznatih izvršilaca, koji je formiran zbog ubistva Milana Pantića 11. juna 2001. godine.

UNS ističe da ne postoji zakonski rok u kom bi TOK trebalo da donese odluku o tome da li će istraga ubistva novinara preći u njihovu nadležnost.

Početkom juna ove godine na predlog UNS-a je Medjunarodna federacija novinara (IFJ) usvojila rezoluciju sa zahtevom da istragu ubistva Pantića povede TOK, kako bi došlo do efikasnog postupka i sudjenja nalogodavcima i ubici jagodinskog novinara i dopisnika lista Večernje novosti.

Javnost je prethodno od Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja se intenzivno bavila tim slučajem, saznala da je ubistvo Pantića policijski razrešeno i da je neophodno da ga TOK preuzme u svoju nadležnost jer „prevazilazi mogućnosti jagodinskog tužilaštva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari