„Naš cilj je da podstaknemo ljude da usvoje nova znanja, da rade u skladu sa najvišim evropskim standardima, ali i da ih povežemo sa relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama koje bi na različite načine mogle da potpomognu razvoj poljoprivrede i sela u ovom regionu“, podsetio je, na prvoj konferenciji u prostorijama novoformiranog Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici direktor ovog centra, Esad Hodžić.

Tom prilikom, u ime kabineta ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije, Sulejmana Ugljanina dodeljene su i zahvalnice za 18 privrednika koji su učestvovali na Sajmu proizvođača hrane iz ovog regiona, koji je organizovan u okviru konferencije „Partner za održivi razvoj“. Zahvalnice su dodelili pomoćnici direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, Ifeta Radončić, dr Bahrija Kačar i Edib Kajević.

U prisustvu privrednika, predstavnika lokalnen vlasti i medija, direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela Esad Hodžić istakao je da je za dve nedelje od svog osnivanja, ova kancelarija već obavila sastanke i pregovore sa određenim razvojnim agencijama, da su uspostavljeni kontakti sa USAID Agrobiznis projektom i Nacionalnom asocijacijom za organsku proizvodnju, kao i da je TIKA pozvala dva predstavnika Regionalnog centra da posete Peti sajam poljoprivrede, stočarstva i mlečne industrije, koji će se održati u Turskoj od 19 do 23 oktobra.

– Imajući u vidu da je ovaj region i podnevlje Peštera prepoznato kao izuzetno pogodno za razvoj stočarstva i mlečne industrije, verujem da će sastanci koje budem imao na ovom Sajmu doprineti većem povezivanju naših proizvođača i privrednika sa uspešnim privrednicima iz Turske, kazao je Hodžić.

– Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja aktivno radi na pospešivanju razvoja projekata u nerazvijenim opštinama, rekla je pomoćnica direktor aove kancelarije Ifeta Radončić. Ona je podsetila da je, u okviru programa „Žene u agrobiznisu“ u saradnji sa USAID- om, Kancelarija za održivi razvoj obezbedila tri miliona dinara za žene preduzetnice i najavila da je u pripremi i program obuke za stotinu žena preduzetnica. „Najnoviji projekat je realizacija projekta za razvoj poljoprivrede za koji je Vlada odobrila 100 miliona dinara ulaganja u šest sandžačkih opština. Po osnovu javnog oglasa biće dodeljeno 78 miliona. Taj postupak je u toku. Konkurs je završen i očekue se da komisija vrlo brzo odradi svoj deo posla i da dodeli bespovratna sredstva“, kazala je ona.

– Mi u opštini Sjenica vjerujemo da će ovaj naš centar unaprijediti razvoj poljoprivrede i sela na našem području, s obzirom na izuzetne potencijale“, izjavio je pomoćnik predsednika opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin. Zahvalivši Kancelariji za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja što je podržala otvaranje Regionalnog centra u Sjenici, Fijuljanin je istakao: „Svakako očekujemo pomoć od Kancelarije za održivi razvoj, koja je u predhodnom periodu, moram to da naglasim, podržala još niz značajnih projekata u našoj opštini, a vjerujem da će to i u narednom periodu činiti.“

Za uspešan nastup na Sajmu proizvođača hrane, organizovanom prilikom otvaranja Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici, zahvalnice su dobili: UTD „Borići“, PP „Giljeva“, Klanica „Turković“, mlekare „Beni Komerc“, „Turković“, „Fas“, „Korzo“, „Sjeničanka“, zatim preduzeća: „Meoprodukt“, „Hadžiibrahimović“, „Univerzal“, „Semi pro“, pekare, „Sunce“, „Mušo“, „Elan“; ribnjak „Braće Nedić“, med „Gilić“, pržionica kafe „Nina“, a zahvalnica je uručena i individualnom poljoprivrednom proizvođaču, Zenibu Kalenderu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari