USAID i Forum mladih sa invaliditetom pokrenuli projekat radi osnaživanja osoba sa invaliditetom 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Forum mladih sa invaliditetom danas su predstavili projekat vredan dva miliona dolara, čiji je cilj stvaranje jednakog pristupa pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom i podsticanje otvorenijeg i inkluzivniieg tržišta rada u Srbiji.

Četvorogodišnji projekat „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ biće realizovan na nacionalnom nivou, sa fokusom na Beograd, Suboticu, Novi Sad, Zrenjanin, Valjevo i Niš, saopštila je Ambasada SAD u Srbiji.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je na predstavljanju projekta da je u SAD prvi zakon o osobama s invaliditetom usvojen 1990. godine i da je jedan od njegovih sponzora bio sadašnji predsednik države Džozef Bajden, tada senator iz Delavera.

„Zakon je učinio nezakonitom diskriminaciju na osnovu invaliditeta, a takođe je postavio standarde i pravila kako bi se olakšalo puno učešće osoba s invaliditetom u američkom društvu. Srbija je već usvojila neke politike za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Čestitam vam na tome. Uvereni smo da će ovaj novi program podstaći napore ovde u Srbiji da se više ekonomskih prilika svima učini dostupnim“, kazao je Hil.

Izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Jovana Krivokuća-Milovanović rekla je da je zapošljavanje „jedan od najmoćnijih mehanizama za osnaživanje osoba sa invaliditetom“.

„Veliki je broj osoba sa invaliditetom koje su nezaposlene zbog društvenog sistema koji osobe sa invaliditetom stavlja u pasivnu poziciju da se oslanjaju na brigu i podršku drugih ljudi. Mi u Forumu mladih sa invaliditetom već 14 godina pružamo podršku osobama sa invaliditetom i poslodavcima i pokušavamo da pronađemo rešenja za njihovo uključivanje na tržište rada“, kazala je Krivokuća-Milovanović.

Predstavnici Foruma mladih sa invaliditetom potpisali su na današnjem skupu Memorandum o razumevanju sa čelnicima više lokalnih samouprava u Srbiji i zvaničnicima državnih institucija, kako bi afirmisali međusobnu podršku i saradnju na aktivnostima, u cilju održavanja inkluzivnog tržišta rada i podsticanja društveno odgovornog delovanja poslodavaca, navodi se.

Memorandum su potpisali gradonačelnici Subotice, Zrenjanina, Valjeva i Niša, Stevan Bakić, Simo Salapura, Lazar Gojković i Dragana Sotirovski, sekretarka za socijalnu zaštitu Beograda Aleksandra Čamagić, v.d. načelnice Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu Novog Sada Lidija Tomaš, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Petar Jarić, predsednica Nacionalne organizacija osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović i savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aleksandar Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari