Nabujale reke u jugozapadnoj Srbiji povlače se u korita, a vodosnabdevanje je normalizovano u područjima Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca, saopšteno je iz ovih opština. Situacija u poplavljenim krajevima u Srbiji je stabilna, rekao je juče Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije u MUP-u Srbije i dodao da postoji mogućnost novih padavina na istoku zemlje. Trenutno samo vatrogasno-spasilačke jedinice na teritorijama opština Priboj i Prijepolje crpu vodu iz dve kotlarnice, rekao je Marić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji je obišao poplavljeni region, najavio je jednokratnu novčanu pomoć ugroženim opštinama i porodicama. On je rekao da će na sledećoj sednici Vladi podneti izveštaj sa procenom štete i planom mera. Gradonačelnik Užica Jovan Marković najavio je da će u utorak biti gotov izveštaj komisije o utvrđivanju odgovornosti za neblagovremeno dizanje ustava na brani na Gradskoj plaži, što je prouzrokovalo izlivanje Đetinje u delu Užica, i najavio smenu „odgovornih za nesavestan rad“.

U sjeničkoj opštini ekipe su počele da obilaze teren i procenjuju štetu. Muriz Turković, predsednik opštine Sjenica, rekao je za Danas da se posledice saniraju, ali i da je situacija i dalje izuzetno teška.

– Poplavljeno je približno 200 kuća, od toga je 150 potpuno neupotrebljivo za stanovanje. Prema prvim procenama samo na tim objektima pričinjena je šteta od blizu milion evra. Lokalni putevi su i dalje otežano prohodni. Očekujemo da nam vojska dopremi nekoliko pontonskih mostova, rekao je Turković i naglasio da su u ovom trenutku za poplavljena domaćinstva najpotrebniji ogrev i kreveti, jer je „iz poplavljenih kuća vodena stihija odnela sve“. Lokalna samouprava je obezbedila po 10 hiljada dinara za 25 najugroženijih porodica. Sve porodice svakodnevno dobijaju kuvanu hranu i vodu, podeljeni su im paketi sa sredstvima za higijenu i svakodnevno ih obilaze lekarske ekipe.

Na teritoriji Novog Pazara, u odnosu na prethodne godine, poslednja poplava je nanela manje štete. Po rečima Muamera Suljovića, šefa Operativnog štaba za odbranu od poplava, najviše štete ima na infrastrukturnim objektima, posebno na putevima. Komisija za procenu štete, u čijem sastavu rade četiri ekipe od juče su na terenu.

– Reka Jošanica je poplavila tridesetak dvorišta i jednu kuću. U romskom naselju u Blaževu, reka Raška je odnela tri montažna objekta i sedam poplavila. U Postenju su poplavljena sva poljoprivredna dobra. Na deonici puta od Banjske petlje do Novopazarske Banje voda je odnela tri montažna mosta i oštetila 20 metara puta. U naselju Banjska petlja osam domaćinstava su poplavile otpadne i fekalne vode iz glavnog gradskog kolektora. Poplavljena domaćinstva se čiste i priprema se njihova dezinfekcija i deratizacija, a Crveni krst je obezbedio deo humanitarne pomoći za ta domaćinstva, ističe Suljović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari