Humanitarna akcija „Produži život“, koja za cilj ima upoznavanje građana sa programom transplantacije organa u okviru nacionalne akcije uspešno je promovisana u Požarevcau u dupke punoj svečanoj sali gradskog zdanja. Akciju u Požarevcu sprovode Braničevski upravni okrug u saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom i Ministarstvom zdravlja.

Promocija je bila prilika da Požarevljani popune donorske kartice, kojima dozvoljavaju da se u slučaju smrti, njihovi organi koriste za transplantaciju. Donorske kartice su tako potpisali načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, predsednik Gradske skupštine Miomir Ilić, jedan broj predsednika i funkcionera susednih opština, predstavnici privrednog i javnog života.

Njihov primer sledili su i mnogobrojni građani koji su prisustvovali promociji. Ministrstvo zdravlja predstavljala je direktorka Uprave za biomedicinu, Danica Mihajlović, a iz Vojnomedicinske akademije došli su istaknuti stručnjaci, pukovnik profesor dr Zoran Kovačević, načelnik Klinike za nefrologiju VMA i pukovnik dr Siniša Rusović, načelnik Interventne kardiovaskularne radiologije Instituta za radiologiju VMA, koji su građanima objasnili postupak transpalatacije organa.

Glavni promoter akcije u ovom kraju, načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović, uputio je apel građanima da se uključe u akciji „Produži život“ tako što će popuni donorske kartice: – To što smo danas ovde u ovolikom broju znači da smo očigledno rešili da podržimo ovu akciju, da ona u budućnosti da svoje dobre i pozitivne rezultate. Mnogo je važno što smo danas, na ovom mestu, ispoljili rešenost da razvijamo solidarnost, da razvijamo brigu za čoveka, ljubav prema drugom i da svi zajedno podignemo, barem u našem okrugu, solidarnost i ljubav prema drugom čoveku, na jedan viši nivo. Solidarnost nam je preko potrebna danas u Srbiji, solidarnost nam je potrebna u Kraljevu, učinili smo koliko smo mogli u ovom trenutku, a učinićemo i još više, i Grad Požarevac i sve naše opštine. Solidarnost nam je potrebna i u odnosu na svakog pojedinačnog čoveka, u odnosu na njegove potrebe i njegove probleme. Solidarnost je nešto što nam omogućava, da u ovim teškim trenucima, živimo život dostojnog čoveka, ali solidarnost moramo svakog dana iznova potvrđivati, i kada su u pitanju bolesni, i kada su u pitanju invalidi, i kada su u pitanju socijalno ugroženi. Ova akcija upravo označava solidarnost, upravo govori o brizi za čoveka i otvara nove horizonte humanosti, koje smo danas rešili da podržimo. Ova akcija govori o tome da kada jedan život prestaje, drugi život nastavlja da teče, govori o ljubavi prema životu i o pomoći drugima. Načelnik Okruga se zatim zahvalio Radio televiziji Srbije koja je ovu akciju i započela, kao i Televiziji „Duga“ koja je medijski sponzor ove akcije u našem kraju i svim drugim medijima koji su svojim prisustvom podržali kampanju i izrazili spremnost da pomognu u daljem promovisanju transplatacije.

Direktorka Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, Danica Mihajlović, naglasila je da transplatacija mora postati zastupljenija u lečenju naših građana: – Ovaj skup danas, na prvi pogled deluje sa puno različitosti, u pogledu godina, uniformi raznih obeležja, veroispovesti, i raduje me što smo se svi okupili oko nacionalnog programa, oko jedinstvene ideje solidarnosti i pomoći drugima. Ministarstvo zdravlja je započelo kampanju „Produži život“ koja za svoj cilj ima popularizaciju zaveštanja organa za transplataciju. Jako je važno da budemo jedinstveni u našoj odluci, vaš organizator kampanje je lokalna vlast što nije mala stvar, ne zato što oni imaju autoritet kao ljudi ili što su vlast, već zato što su prepoznali odgovornost i brigu za zdravlje svojih građana. Transpaltacija organa jeste metod lečenja koji unapređuje zdravstveni sistem, zdravstvenu zaštitu vašeg regiona i zdravlje svakog pojedinca.

Pukovnik profesor dr Zoran Kovačević, načelnik Klinike za nefrologiju VMA održao je kratko predavanje o transpalataciji i prisutnima objasnio da kada se kod pacijenta utvrdi moždana smrt, njegovi organi mogu poslužiti za spasavanje više ljudskih života. On je objasnio da se transplatacijom značajno smanjuju i troškovi lečenja bolesnika, što je izuzetno važno za siromašne države kao što je naša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari