USPR Kragujevca: Tužbe nastavnika za naknadu za inkluzivni rad 1Foto: Pixabay/F1Digitals

Unija sindikata prosvetnih radnika (USPR) Kragujevca je danas najavila masovno podnošenje tužbi nastavnika koji rade s učenicima sa smetnjama.

Oni traže povećanje plate od deset odsto u poslednje tri godine.

Potpredsednik USP u Kragujevcu Milan Jevtić je novinarima rekao da bi tužbe za rad po IOP-u (individualni obrazovni plan) moglo da podnese 300 do 500 nastavnika u Kragujevcu.

„Tražimo od Ministarstva prosvete i drugih da nađu sistemsko rešenje“, rekao je Jevtić.

On je naveo da se svakom tužbom zahteva naknada od 150.000 do 180.000 dinara.

Jevtić je rekao da je rad sa učenicima sa smetnjama u odeljenjima dodatni „teret“ za svakog zaposlenog u prosveti i da to treba da bude odgovarajuće plaćeno.

Jevtić je rekao da je osnova za sudske presude o plaćanju tog rada Uredba o koeficijentu kojom je predviđeno da za rad u specijalnim odeljenjima i specijalnim školama svako bude plaćen deset odsto uvećanom zaradom.

Predsednica USPR u Kragujevcu Ljiljana Miletić je rekla da su prve dve tužbe u Kragujevcu za rad po IOP-u podnete 2017. godine, a presuda i izvršenje posle dve godine i kedna nastavnica je dobila 300.000 dinara.

Dodala je da se često odlažu ročišta, uvode veštačenja, što sve uvećava troškove koje će „izvesno“ država morati da plati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari