školafoto FoNet Marko Dragoslavić

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je danas kritikovala najavljeni Protokol o postupanju za škole i vrtiće u slučaju dojave o postavljenim eksplozivnim napravama kojim je planirana obuka za zaposlene u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja.

Obuka obuhvata mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta. Obuku bi u skladu sa posebnim planom i programom sproveli policijski službenici.

„Smatramo najavljenu obuku nesprovodivom i nespojivom sa prirodom posla koji obavljamo. Samo u zemlji gde se obrazovanje degradira, neko može da pomisli da se seminarom nastavnik, učitelj ili tetkica može pretvoriti u antidiverzanta sposobnog da proceni nivo rizika po učenike i zaposlene u školi“, piše u saopštenju.

USPRS ukazuje da „u prilično teškim uslovima odgovorno radimo svoj posao i preko onoga što je predviđeno redovnom normom“.

„Upozoravamo nadležne da ne možemo i nećemo prihvatiti na sebe odgovornost za tako delikatnu situaciju, kao što je dojava o eksplozivnoj napravi u školi“, piše u saopštenju.

„Pozivamo sve zaposlene da odbiju ovu prekonormnu obuku i da na sebe ne preuzimaju odgovornost za ono za šta nisu stručni i plaćeni“, naveo je sindikat.

USPRS konstauje da se „Ministarstvo prosvete do sada nije zvanično oglasilo povodom ovog protokola“ i navodi da se „nada da će (to ministarstvo) obazrivije i odgovornije od MUP-a sagledati posledice prihvatanja i sprovođenja mera i obuka predviđenih protokolom MUP-a, te da će odbiti“ protokol.

Sidnikat je naveo da se najavljenim protokolom predviđa i zaključavanje škola, zbog čega „obaveštava javnost i nadležne da smo od maja ove godine zaključani, te ni ovu inventivnu meru ne možemo sprovesti više od ovoga što sprovodimo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari