Usvojen rebalans budžeta na sednici novosadskog parlamenta, najugroženiji dobijaju pomoć od 5.000 dinara 1foto: A. L./Danas

Na 30. sednici novosadskog parlamenta danas je usvojen rebalans budžeta. Zamenik gradonačelnika Milan Đurić kaže da je budžet stabilan, te da nema razloga za brigu.

Budžet je nakon ovog rebalansa porastao za oko 1,5 milijardi dinara, te dostigao rekordnu vrednost od 40,8 milijardi dinara.

“Gradski budžet je stabilan, ne postoje problemi i poteškoće u funkcionisanju Grada, vlada jedna opšta likvidnost i solventnost, nije se odustalo niti od jedne investicije i nastavljamo, bez obzira na sve izazove, sa odgovornim vođenjem gradske kase koja ima kontinuirani rast. Ovim predlogom rebalansa ukupan budžet je veći u odnosu na važeći za četiri odsto“, rekao je Đurić.

Budžet je napunjen i prodavanjem „gradske srebrnine“, najvrednijih parcela, čime je Novi Sad uprihodovao 3,9 milijardi dinara. Konstanto raste i priliv novca od poreza na zarade i na kraju godine iznosiće 15,2 milijarde dinara.

Najveći deo novca iz rebalansa koji će se potrošiti, čak 851 milion dinara, odlazi za pokrivanje rada Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad“, izglasano je danas na sednici.

Polovina ukupnih subvencija ove godine za javna preduzeća otišla je u kasu gradskog prevoznika.

Dobra vest je da, iako su građani Novog Sada ovo preduzeće u poslednjih godinu dana preko gradskog budžeta „pogurali“ sa 1,9 milijardi dinara, oni neće plaćati skuplje karte.

„Važno je da te cene ostanu iste, i za đake i studente, iako je gorivo poskupelo“, rekao je Đurić.

Na današnjoj sednici,  „Čistoći“ je odobreno zaduživanje za 450 miliona dinara na period od sedam godina, da plate dugovanja prema dobavljačima.

Izglasano je i uvođenje “ekstra zone” parkiranja u centru. Plan je da se ona od novembra uvede na šest parkirališta kapaciteta oko 300 parking mesta koja se nalaze u najatraktivnoj zoni grada.

Delovi crvene zone u centru grada tako su promenili ime, pravila i cenu. Parkiranje će biti dozvoljeno samo sat vremena i poskupelo je na 70 dinara.

Direktor JKP „Parking servis“ Stevan Lugonja u svom saopštenju je probao da uteši Novosađane činjenicom da, kako je rekao, “ekstra zona nije novost u našem gradu, kao ni u gradovima u okruženju. U gradskom cenovniku parkiranja ona figuriše godinama (još iz 2010. godine) sa iznosom od 70 dinara. Porast obima saobraćaja i broja registrovanih vozila diktiraju da je došao trenutak implementacije te zone“.

Na dnevnom redu je bilo 60 tačaka, a od ostalih odluka usvojeno je izdvajanje 7,5 miliona dinara za konkurs za izgradnju spomenika Nikoli Tesli na kružnom toku na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice, kao i jednokratna pomoć za najugroženije građane.

„Uvećana su sredstava u oblasti socijalne zaštite, u vidu jednokratne i druge vrste pomoći, za koje je iz budžeta izdvojeno 43,5 miliona dinara. Za penzionere sa najnižim primanjima i sve druge ugrožene sugrađane obezbeđena je jednokratna pomoć u iznosu od 5.000 dinara”, rekla je Adrijana Mesarović, članica Gradskog veća za budžet, finansije i investicije.

Iz opozicije nisu zadovoljni predloženim rebalansom, šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić kaže da se raznim subvencijama i direktnim plaćanjima, javnim preduzećima prebacuje oko sedam milijardi dinara iz budžeta, što je mnogo.

„Problematično je što za GSP nije ni pokušano pronalaženje rešenja za probleme, nego se daju dodatne stotine miliona dinara. Iako se mi ne slažemo sa idejom javno-privatnih partnerstva, možda je upravo to trebalo uraditi sa gradskim prevozom, jer je sadašnji sistem neuspešan i vodi u minus“, rekao je Jakišić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari