U Gradskoj upravi Požarevac svečano je potpisan Poseban kolektivni ugovor Javnog komunalnog preduzeća „Parking servis Požarevac“. Ovo je strateški dokument kojim se regulišu prava, obaveze i odgovornost koju ovo preduzeće ima prema zaposlenima u ovom preduzeću, ali i radnika prema firmi. Dokument su potpisali direktor preduzeća Slavko Živković, gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević i predsednik sindikalne organizacije „Parking servisa“ Boban Martinović.

U obraćanju medijima Martinović je istakao da potpisani ugovor ima veliki značaj za zaposlene u ovom komunalnom preduzeću: „Mi smo 1. aprila, kao Gradski odbor potpisali kolektivni ugovor za komunalna preduzeća u gradu Požarevcu i ovo je nastavak te priče. Naime, radi su o kolektivnom ugovoru kod poslodavca za JKP „Parking servis“ i ja bih se pre svega zahvalio zaposlenima na strpljenju i ukazanom poverenju, zato što je ovo ipak jedan strateški dokument između osnivača, poslovodstva i sindikata. Ovim dokumentom regulišemo prava, obaveze i odgovornosti, mi smo kao sindikat insistirali na poštovanju nekih stvari i nadam se da će nakon ovog potpisivanja najznačajniji korak biti implementacija, odnosno primena ovog kolektivnog ugovora, a vreme će pokazati koliko ćemo uspeti da sa reči pređemo na dela“.

Ovo je prvi potpisani ugovor između jednog javnog preduzeća i zaposlenih u gradu Požarevcu naglasio je direktor JKP „Parking servis“ Slavko Živković: „Svi smo svesni u kakvom trenutku živimo i radimo u zemlji, pa i u gradu Požarevcu. Naime, znamo da je ovo period jedne ukupne tranzicije u društvu, da pored toga imamo i neku ekonomsku recesiju, koja se svakako primećuje kod svih građana Srbije, pa i kod naših zaposlenih radnika i meni je zadovoljstvo da smo pre svih javnih komunalnih preduzeća u gradu, potpisali Poseban kolektivni ugovor za ovo javno preduzeće. Njime smo utvrdili sva prava i obaveze zaposlenih uključujući i zarade, čini mi se da je sve to urađeno na opšte zadovoljstvo i uz saglasnost i nadam se da ćemo njegovom dobrom primenom u praksi, još više se angažovati i ostvarivati bolje rezultate u radu. U svakom slučaju očekujem da će građani imati još bolju uslugu od strane našeg javnog preduzeća“.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević je istakao da će u narednom periodu biti potpisani i ugovori sa ostalim javnim preduzećima: – Gradska vlast je socijalno odgovorna vlast i želi potpunu saradnju sa sindikatima, a mi smo to i započeli pre šest, sedam meseci, kada smo krenuli u pregovore sa sandikatom u komunalnoj delatnosti i kada smo zaključili Poseban kolektivni ugovor. Tada smo dali sebi rok od 90 dana, da krenemo u razmatranje, pregovore i zaključenje pojedinačnih kolektivnih ugovora sa javnim preduzećima iz komunalne oblasti. Danas je prvi ugovor zaključen sa JKP „Parking servis“, već je u proceduri ugovor sa JP „Toplifikacija“ i mislim da ćemo ovih dana dobiti i od drugih komunalnih preduzeća predloge nacrta njihovih kolektivnih ugovora, koji će naš tim zadužen za pregovore, na čelu sa članom Gradskog veća, Gordanom Kosanović, pregledati i uskladiti sa sindikatom sve sporne situacije, kako bi sve strane bile zadovoljne. Ovom prilikom zahvalio bih se Gordani Kosanović na velikom strpljenju i znanju i nadam se da će uspeti sa svojim timom da zadovolji sve tri ugovorne strane, kao što je to učinjeno kada smo radili Poseban kolektivni ugovor za komunalna preduzeća i kao što smo to danas učinili potpisivanjem ugovora sa Parking servisom.

Takođe, ovih dana zaključićemo pojedinačni ugovor sa Dečijom ustanovom „Ljubica Vrebalov“ i nakon toga potpisaćemo pojedinačne kolektivne ugovore sa drugim ustanovama i Gradskom upravom. Mi smo jedna od retkih lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije, koja će imati sve te dokumente u narednih šest meseci i time želimo da pokažemo da vodimo računa o našim zaposlenima koji rade u javnom sektoru, da znaju koja su njihova prava, a sa druge strane da znaju koje su njihove obaveze i odgovornosti i da se svi pridržavamo tih dokumenata. Mislim da neće biti nikakvih problema, kako za same zaposlene i njihove porodice, tako i za poslovodstvo javnih preduzeća i osnivača, koji treba eventualno da finansira i vodi brigu o preduzećima sa kojima je zaključio ugovore, rekao je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari