Uvek za ravnopravnost 1

Iako Srbija danas ima zaokružen antidiskriminacioni zakonodavni okvir, koji je usaglašen sa međunarodnim standardima, rodno zasnovana diskriminacija je i dalje prisutna.

Godišnji izveštaji ombudsmana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, nevladinih organizacija mapiraju dostignuća države na polju zakonodavstva, ali i manjkavosti, koje se, između ostalog, odnose na zakonski neuređenu oblast rodne ravnopravnost, na neefikasnu zaštitu od nasilja u porodici, kao i na nerazrađen sistem praćenja diskriminatornih pojava i njihovog sankcionisanja.

Pored diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, koja se najbolje ogleda u nejednakoj visini plata, jedan od glavnih problema u Srbiji je nasilje u porodici. Ono je u velikom broju slučajeva rodno zasnovano, a svake godine u porodično-partnerskom kontekstu strada između 30 i 40 žena. Kako je na snagu stupio Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, jedan od zadataka ovog projekta je i da prati njegovo sprovođenje, ali i da osvetli uzroke i oblike porodičnog nasilja. U fokusu će biti i samohrani roditelji, koji u sistemu socijalne zaštite nisu ni prepoznati kao ugrožena kategorija, a posebno ranjive grupe poput osoba sa invaliditetom, LGBT, Romkinja, koje su često izložene dvostrukoj pa i višestrukoj diskriminaciji.

Kroz projekat Rodna ravnopravnost nastojaćemo da pružimo detaljan pregled ključnih problema koji se tiču rodne ravnopravnosti i diskriminacije u svim područjima života i rada. Svaki od njih ima specifične probleme, strategije, ciljeve i ciljne grupe. Međutim, u osnovi čitave problematike rodne ravnopravnosti leže polne odnosno biološke razlike i zadate rodne uloge. Zato je još jedan od zadataka ovog projekta da osvetli stereotipne rodne uloge oblikovane kroz patrijarhalni koncept društva kao i mehanizme kojima se održavaju nejednaki odnosi socijalne, ekonomske i političke moći. Razmatranje rodne perspektive u oblastima obrazovanja, vaspitanja, kulture, tradicije i jezika, a na osnovu naučnih podataka i razgovora i intervjua sa stručnim licima iz navedenih područja, treba da doprinese razumevanju uzroka diskriminacije prema polu i, samim tim, osvešćivanju i senzibilisanju kako državnih institucija tako i celokupne društvene zajednice.

Projekat Rodna ravnopravnost sprovodiće se do kraja godine na stranicama lista Danas, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Autorka je urednica dodatka Rodna ravnopravnost

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari