Avioni brazilskog ratnog vazduhoplovstva otkrili su juče sedišta i druge ostatke aviona Er Fransa koji je u ponedeljak nestao iznad Atlantika tokom leta između Rio de Ženeira i Pariza, saopštilo je brazilsko vazduhoplovstvo. Portparol vazduhoplovstva rekao je da su uočena sedišta, kao i drugi ostaci i materijal koji nalikuje na metal i mrlje nafte i kerozina. U avionu Er Frans nalazilo se 228 putnika iz 33 države. Brazilska televizija Globo TV prenela je da su delovi aviona uočeni na oko 600 kilometara severno od brazilskog arhipelaga Fernando de Noronja.

Zvaničnici Er Fransa uvereni su da je avion pogodio grom nakon što je prošao kroz oluju i upao u jake turbulencije. Svi scenariji uzroka nesreće su prilično užasni, ali do sada se moglo čuti nekoliko razloga – udar groma, izuzetno snažne turbulencije, ulazak u olujno tropsko područje.

„Izgleda da je bilo oluje s grmljavinom, a takva oluja je nešto više od munja i gromova. Džinovski kumulonimbusi idu u visinu i do 12.000 metara i unutar njih se odvijaju snažne olujne aktivnosti, ekstremne turbulencije i grmljavina. To su svakako uslovi koje treba izbegavati, kakav god da je avion u pitanju“, izjavio je Gaj Graton, britanski stručnjak za vazduhoplovstvo. On smatra da jedna od nepoznanica i to što iz aviona nije poslata SOS poruka. „Šta god da se dogodilo, pretpostavljam da se dogodilo suviše brzo i da nije bilo vremena čak ni za SOS poziv. Mediji postavljaju pitanje kako je moguće da prirodne nepogode obore tako veliku i moderno opremljenu letelicu. Američki predsednik Barak Obama rekao je da će SAD „obezbediti svu potrebnu pomoć“ kako bi se otkrio uzrok pada aviona, dodajući da je „u mislima sa porodicama nestalih“. Avion Erbas A330 trebalo je u da sleti na pariski aerodrom Roasi-Šarl de Gol u ponedeljak u 11 časova i 15 minuta.

Među putnicima i hrvatski pomorac

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova dobilo je zvaničnu potvrdu da je u avionu Er Fransa koji je nestao iznad Atlantika, bio i jedan hrvatski državljanin, saopšteno je juče u Zagrebu.

U saopštenju se dodaje da je ambasada u stalnom kontaktu sa porodicom nestalog Hrvata i da se još čeka pismena potvrda francuskog ministarstva spoljnih poslova. Hrvatski mediji pak prenose nezvaničnu informaciju da je najverovatnije reč o hrvatskom pomorcu Z. M. (45) iz okoline Rijeke koji se vraćao u Hrvatsku na odmor. On je, prema pisanju medija, zakasnio na svoj redovan let pa se ukrcao na prvi sledeći, a to je bio upravo avion Er Fransa koji je nestao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari