Uzurpiran javni prostor, a u njemu samo Vučić

Tribina "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" održana večeras u Domu omladine, posle otkazivanja u Nišu

Ostavite komentar


  1. Vapaj!?! Postoji li iko ko čita ovo? Pa dali vi mislite da će sendvicari otići tek tako? Ovo su jako ozbiljne stvari i zaslužuju dublju analizu!!! Nije Vučić problem. On je bio i otići će kao i svi drugi. Ali šta ćemo sa našim komšijama. Oni nebi da odu. Svih ovih godina, kad je vama bilo loše, njima je bilo dobro. I, vi ćete biti krivci sto ste im ruinirali život.

  2. Povodom ovog teksta javljam se da iznesem šta običan gradjanin misli, zapaža i očekuje od medija u Srbiji.

    1. Gradjani su ozbiljno iskusili da su medijski mehanizmi postali alat kojim se utiče pa i vlada i globalno i lokalno. Zato, kada čitam neku vest ja uključujem čitav set filtera (koje sam prisilno morao da formiram) da bih prepoznao šta se tu stvarno kaže i čemu to saluži, koliko je tu tačnoga, objektivnoga, podmetnutog, izmišljenog, … Zavrzlama ozbiljna, nažalost.

    2. Već duže vremena Srbijom bruji da tu nema medijske slobode, da je uzurpirana (oteta) od strane vlasti, posebno A. Vučića, da tabloidni mediji u tome igraju nazadnu ulogu, itd, itd. Kuva se ova priča u talasima, stim što se primećuje da je epicentar toga „Krug dvojke“. Naša elita i „elita“ dala se u kreaciju svakojakih priča, puca se rafalno.
    Pa evo, održana je i tribina o tome. Koliko čitamo, na čulu tribine nastupiše naši novinari i profesor medijke etike. Očekivano je da je to naša elita za ta pitanja. E, mogu vam reći da se gradjaninu ne čini da je baš tako. Iskustveni zaključak. Verujemo da Srbija ima ozbiljnije igrače. Bilo bi naopako da nije tako.
    Pročita smo i stavove govornika. Pa to mu dodje, u suštini, ono što čitamo već mesecima. U vezi sa tim mi gradjani se pitamo nekoliko stvari.

    3. Predsednik A. Vučić: Mnogi kritikuju što se stalno pojavljuje u medijima. Uvažavam da se nekome to lično ne dopada, pa to kritikuje javno. Kritikuje se i način komunikacije sa novinarima. Normalno, što da ne. Ima tu, medjutim, i nekih stvari koje ne izgledaju normalno:
    A) Ako u onome što nekome smeta ima nezakonitih radnji, očekuje se da se pokrenu postupci kojima se takve stvari rešavaju (US, …). Zašto i od koga se to ti kritičari uzdržavaju. Ili je nešto drugo u pitanju, pitamo se mi.
    Ovo što se kritikuje sabire se i u političi profil A. Vučića, pa će se na izborima platiti cena za to. Normalno.
    B) Javne kritike A. Vučića su brojne. Ništa sporno, naročito ako su objektivne i korektne. Medjutim, kao što vidimo, non-stop, mnoge kritike su pune uvreda, omalovažavanja, ponižavanja, …, sve do toga da se povezuje sa Hitlerom, na slikama predstavlja kao svinja, prasac, …, ubi bože, nema čega nema. I tu se verovatno postižu svetski rekordi. Nije loše da nam se ukaže da li postoje slični primeri u svetu, da se neki predsenik više kritikuje. Slika Srbije koja se ovim šalje je poražavajuća. Pucamo sami sebi u noge, rafalno.
    Ima još dosta toga sličnog, ali nema prostora ovde. Zato idemo dalje.

    4. Tabloidni mediji: Pa mi toga imamo oduvek, samo što procvetaše 90-tih a naročito nakon 2000 god. To kako rade svoj posao je otužna priča, katastrofa non-stop. Užas božiji.
    Mi obični gradjani očekujemo da se takva deformacija najpre rasčisti izmedju novinara. Nije to velika skupina ljudi, znaju se oni dobro. Imaju i neke etiče kodekse. Pa dajte neka se nešto uradi. A medijski stručnjaci neka se jave, takodje. Neka nadju rešenja za taj problem. Neka kritikuju i dalje, ali neka prave i rešenja. Daj bože da išta urade. Nisam optimista. Ostaje to kao užasna srpska kaljuga.
    Ja u ovu vrstu medija uključujem, obavezno, i one, koji su naizgled nešto pristojniji, a u stvari rade isto – manipulišu, izmišljaju, … Tu spadaju, svakako, i oni koji su deo svetskih medijskih konglomerata (CNN – Šolak, …). Koliko ti igrači mogu da budu destruktivni i opasni, iskusili smo to. Poseban filter treba za njih.

    Ima još puno toga. Za ovaj put dosta je. Na kraju, samo se još nešto pitam: Da nije sve ovo deo tekućih previranja u Srbiji, gde se odigrava nemilosrdan političi obračun opozicije i vlasti. Šta mislite.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.