Protivljenje Demokratske stranke vojvođanskih Mađara i njenog predsednika Andraša Agoštona potpisivanju mađarsko-srpskog sporazuma o saradnji, jedno je od razmimoilaženja koja se primećuju već izvesno vreme u Mađarskoj koaliciji, a koja navode na pomisao da je ova koalicija, uspešna tokom izbora, sada pred raspadom, ili da čak, prema nekim mišljenjima, više i ne postoji.

Koalicija je formirana pred poslednje parlamentarne izbore, i uključenjem tri stranke vojvođanskih Mađara – Saveza vojvođanskih Mađara, Demokratske stranke vojvođanskih Mađara i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara – praktično ujedinila do tada prilično razjedinjeno biračko telo mađarske zajednice u Vojvodini. Na izborima je znatno poboljšan rejting sve tri stranke, posebno na lokalnim nivoima, mada je rukovodstvo koalicije realno očekivalo više.

Laslo Varga, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara i član Predsedništva ove stranke, međutim, navodi da su ta razmimoilaženja sasvim prirodna, jer su stranke u koaliciji ostale potpuno slobodne u izražavanju svojih stavova i viđenja nekih političkih rešenja.

– Mađarska koalicija je koalicija formirana pred izbore da bi stranke stekle bolju poziciju na tim izborima, a zatim, da nakon izbora bolje i uspešnije realizuju zajednički dogovoren program – na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Ali, koalicija je tako koncipirana da su sve tri stranke zadržale i dalje svoju samostalnost, i da one deluju kao posebni politički subjekti. U pojedinim momentima može se učiniti da među njima ima nekog nerazumevanja ili čak sukoba. Moje je mišljenje da je to sasvim normalno, i da u tome nema ničeg spektakularnog, jer stranke jednostavno oko pojedinih pitanja imaju različita gledišta. Ipak, znatno je važnije da oko ključnih pitanja koja čine program Mađarske koalicije postoji siguran konsenzus – kaže Varga.

On navodi da je dokaz toga činjenica da u mnogim lokalnim samoupravama, izuzimajući Bečej, Mađarska koalicija odnosno stranke koje je čine, vrlo uspešno sarađuju i odlično funkcionišu tako zajedno, a u mnogim opštinama u Vojvodini, od dvadesetak u kojima imaju odbornike, čine deo vladajućih koalicija. Na republičkom nivou samo SVM ima poslanike, dok u pokrajinskom parlamentu iz Mađarske koalicije pored poslanika SVM, sedi i jedan posalnik DSVM, i tu je takođe saradnja vrlo upešna.

– Sve ovo govori da pojedina neslaganja ne predstavljaju nekakav veliki problem, već pre slobodu da se oko nekih nijansi u viđenju političkih pitanja ne slažemo… Možda bi se moglo reći čak da među članstvom sve tri stranke tih razlika gotovo da i nema, jer se ono bavi svakodnevnim, životnim pitanjima, a manje tzv. pitanjima visoke politike. Oni se pre svega trude da u lokalu vršeći vlast pomažu građanima u tim svakodnevnim problemima, te je i njihova saradnja mnogo skladnija, što je i potpuno prirodno – kaže Varga.

U ovom trenutku najaktuelniji nesporazum unutar Koalicije je onaj između SVM i DSVM, i to nastao oko potpisivanja srpsko-mađarskog sporazuma o saradnji. Naime, predsednik DSVM Andraš Agošton uoči potpisivanja sporazuma pozvao je predsednicu mađarskog parlamenta Katalin Sili da odgodi to potpisivanje sve dok u Srbiji „preventivne aktivnosti oko sprečavanja daljih fizičkih napada na Mađare ne dobiju konkretne rezultate“, kao i dok se ne usvoji zakon o nacionalnim savetima i obezbede zajamčena poslanička mesta za manjine u vojvođanskom i republičkom parlamentu. U protivnom, potpisivanje sporazuma bi moglo unazaditi donošenje svih tih propisa, ocenjeno je u DSVM.

Savez vojvođanskih Mađara je, naprotiv, podržao taj sporazum, jer smatra da je svaki gest približavanja dveju država u interesu i mađarske zajednice.

Neslaganje postoji i na lokalnom nivou u Bečeju, gde SVM ima različite stavove u odnosu na stranku Šandora Pala, DZVM. Odbornici ove stranke su u tom gradu u opoziciji, dok je odbornik SVM deo vladajuće koalicije, odnosno predsednik opštine Bečej.

– Sve to nije ni u kom slučaju opasno po dalje održavanje koalicije, što najbolje pokazuje ostalih dvadesetak lokalnih samouprava u kojima zajedno učestvujemo u vlasti. Iako svaka stranka u našoj koaliciji ima potrebu da zastupa svoje političke programe, pa i u onim delovima gde se razlikuju od zajedničkog programa, takva razmimoilaženja i neslaganja nisu u toj meri dramatična da bi dovela u opasnost dalje postojanje koalicije na lokalnim nivoima, i u pokrajini – kaže Laslo Varga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari