Velika Britanija na listu antiruskih sankcija dodala 25 osoba i preduzeća 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Velika Britanija proširila je danas svoje sankcije koje je uvela protiv režima Moskve i Minska dodavši na listu još 25 osoba i preduzeća sa ciljem da se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu onemogući pristup stranoj vojnoj opremi.

„Lista uključuje pojedince i preduzeća u Turskoj, Dubaiju, Slovačkoj i Švajcarskoj, koji podržavaju ilegalni rat u Ukrajini“, navedeno je u saopštenju uz napomenu da se nove sankcije odnose i na podršku Irana ruskoj ratnoj mašineriji, prenosi Si-En-En (CNN).

Sankcionisane su kompanije koje proizvode elektronsku i odbrambenu opremu i iranske kompanije koje izvoze bespilotne letelice u Rusiju.

Sankcionisani su i slovački državljanin Ašot Mkrtičev, koji je učestvovao u pokušaju dogovora o oružju između Severne Koreje i Rusije, i švajcarac Anselm Oskar Šmucki zbog rada u sektoru finansijskih usluga Rusije.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli saopštio je da su na listi sankcija 22 pojedinca i preduzeća van Rusije, kao i tri ruske kompanije koje uvoze elektroniku od velikog značaja za rusku vojsku na bojnom polju u Ukrajini.

„Oni koji održavaju rusku vojnu mašinu nemaju gde da se sakriju. Pored naših partnera iz G7, Velika Britanija je više puta pozivala treće strane da odmah prestanu da pružaju materijalnu podršku agresiji Rusije ili će se u suprotnom suočiti sa ozbiljnim troškovima“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari