Veljko Đurić, gimnazijalac iz Niša (17): Na studije ću ići u inostranstvo ili u Beograd 1

Dosad je primio više od 100 nagrada na takmičenjima iz različitih predmeta.

Osvajao je zlatne medalje na državnim takmičenjima iz istorije, informatike i biologije. Najmlađi je dobitnik “Sretenjskog priznanja” jer je tu državnu nagradu primio kad je imao 15 godina. Objavio je već jednu novelu “Vilinska grobnica“. Sedamnaestogodišnjeg gimnazijalca Veljka Đurića iz Niša od talentovanih vršnjaka izdvaja njegova svestranost. Interesuje ga biologija, ekologija, matematika, informatika, ali i istorija, književnost, muzika i komponovanje.

“Mene zaista mnogo toga interesuje u životu. Volim prirodne nauke, upisao sam prirodno-matematički smer u Gimnaziji ’Svetozar Marković’, ali i te kako me zanima književnost. Volim da čitam, ali i da pišem. Osim te novele, koja je objavljena u knjizi Miloša Petkovića, napisao sam i dva romana. Još ih menjam, čekam da malo sazrim, pa da pokušam da ih objavim”, priča Veljko. Ponosan je što je komponovao i napisao tekstove za nekoliko pop pesama.

Ovaj svestrani mladi čovek kaže da ga interesuju i društvena zbivanja. “Mnogi moji vršnjaci su totalno nezainteresovani za politiku. Meni je važno da znam šta se dešava u Srbiji jer je to zemlja u kojoj živim”, konstatuje Veljko.

On još ne zna šta će da studira, mada ima još vremena za tu odluku jer sada pohađa treći razred. “Ono što znam jeste da ću na studije da idem ili u inostranstvo ili u Beograd. Želim da studiram menadžment i marketing, a u Nišu nema takvih studija”, kaže Veljko. Učio je i govori engleski, ali ga zanima i ruski jezik.

Ovaj daroviti mladi Nišlija je stipendista SBB fondacije od drugog razreda. NJemu novčani deo stipendije nije najvažniji. “Naravno, nije loše što mesečno primim 20.000 dinara. Ali puno mi znači što me sjajni ljudi iz Fondacije podržavaju u mojoj svestranosti, što me savetuju, daju mi vetar u leđa… Sa njima razgovaram i o tome šta bih i gde studirao”, kaže Veljko.

Slobodno vreme Veljko provodi sa drugovima, sa kojima voli da izađe u kafić jer trenutno nema devojku.

Veljko Đurić je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari