"Venecija nije daleko": Pokret "SRCE" iz Vranja postavlja pitanja o infrastrukturnim problemima ali lokalna vlast ćuti 1Foto: Dušan Pešić / Danas

Inicijativni odbor pokreta „SRCE“ iz Vranja javnosti se obratio saopštenjem u kojem se kritički osvrće na stanje lokalne infrastrukture, iako, kako se navodi u dopisu, „podržava svako infrastrukturno modernizovanje grada“.

U saopštenju ovog pokreta piše da „ne može da ostane nem na sve infrastrukturne probleme naših sugrađana koji ne samo da se ne rešavaju, već se i upadljivo ignorišu od strane lokalne vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS)“.

Kako su objasnili u saopštenju za medije, „što je broj započetih, a nezavršenih, infrastrukturnih objekata veći, što su problemi time izazvani obimniji, a nezadovoljstvo građana sve očiglednije, to je i ćutanje i sakrivanje lokalnih vlastodržaca sve izraženije“.

„Započete, a nedovršene ulice, prekopane radi zamene podzemnih instalacija pa ostavljene radi prelaska na sledeća gradilišta, blokiraju saobraćaj u gradu, onemogućavaju naše sugrađane da se slobodno kreću, blokiraju prolaz vitalnih službi – hitne pomoći, vatrogasaca ili prevoza bolesnih i starih – onemogućavaju poslovanje lokalnih malih i porodičnih preduzeća, izazivaju štetu na vozilima, povrede pešaka, prašinu koja utiče na kvalitet vazduha, blato prilikom padavina i mnoge druge probleme“, podvukli su iz Inicijativnog pokreta „SRCE“ probleme koji su nastali usled radova na gradskoj infrastrukturi.

Objasnili su da su od građanki i građana dobili pitanja koji očekuju rešenje navedenih komunalnih problema.

„Ujedno zahtevamo od lokalnih vlasti grada Vranja da daju odgovore na najčešća pitanja građana: Da li su rokovi istaknuti na tablama pored prekopanih ulica samo lepe želje ili nešto što mora da se poštuje? Da li bi ti, makar i formalni, rokovi mogli biti kraći, odnosno izvođenje radova efikasnije, kako se ne bi ulica od nekoliko stotina metara radila po godinu dana? Da li se, prilikom izbora izvođača radova, proveravaju njihove kadrovske kompetencije i materijalne mogućnosti, kako ne bi dolazilo do toga da se kidaju vodovodne cevi, primer Baba Zlatine ulice, ili je bitna jedino njihova lojalnost vladajućim strankama?“, obratili su se iz pokreta lokalnoj vlasti.

„SRCE“ pita i „da li su izvođači radova u obavezi da infrastrukturu vrate u prethodno stanje, ili da samo „zamaskiraju“ delove koje su prekopavali?“.

„Da li bi radovi mogli da počinju na početku, a ne na kraju građevinske sezone, kako ne bismo po nekoliko jesenjih i zimskih meseci imali prekopane ulice u koje propadaju vozila, a pešaci se bore sa blatom? Da li nadzorni organi štite interese izvođača radova ili investitora, odnosno javni interes građana, pa dozvoljavaju havarije u toku radova kao i loš kvalitet izvršenih radova? Da li je investitor – grad Vranje, odnosno svi građani – naplatio nekada neke ‘penale’ od izvođača radova, bilo zbog probijanja rokova, bilo zbog lošeg kvaliteta izvedenih radova?“, piše u saopštenju ovog pokreta.

„Na kraju se nameće i pitanje“, zaključuje se u dopisu, „da li to lokalna vlast predvođena SNS-om, s obzirom na predstojeće jesenje kiše, kao rešenje problema, možda, ima u planu subvencionisanje kupovine gondola, kao jedinog prevoznog sredstva u jesenjem periodu? Venecija ipak nije tako daleko“.

Lokalna vlast, odnosno Služba za odnose sa javnošću grada Vranja, do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na pitanja koje pokret „SRCE“ navodi kao ključne infrastrukturne probleme.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari