Veran Matić: Za samo 20 sati upućene dve pretnje i izvršen jedan napad na novinare 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić naveo je da je za samo 20 sati upućena pretnja proterivanjem Brankici Stanković i paljenjem redakcije lista Danasa, a fizički je napadnuta novinarka N1 Maja Đurić.

 

Matić je u pisanoj izjavi istakao da je postala redovna praksa da u turbulentnim danima novinari i mediji postaju mete za pretnje i nasilje, iživljavanje, spinovanje, teške optužbe i diskvalifikacije.

Nedopustivo je da novinari i mediji budu optuživani za događaje koji po različitim osnovama uznemiravaju javnost, kazao je Matić i dodao da je izveštavanje o takvim događajima javni interes i suština njihovog posla u kojem javnosti pružaju pravovremene informacije.

Matić je naveo da je Televizija Hepi pokrenula hajku na Stanković i redakciju Insajdera gostovanjem Zorana Ćirjakovića, koji je u razgovoru sa Milomirom Marićem, na osnovu podsećanja na serijal emisija Insajdera „Patriotska pljačka“ iz 2012. godini i „Nastavak patriotske pljačke“ iz 2013. godine, optužio ovu novinarku i redakciju da su odgovorni što je stvorena „monstruozna slika“ o narodu na Kosovu.

Istine radi, objasno je matić, reč je istraživačkom serijalu u kojem je otkriveno je da je od 2002. do 2012. godine Srbija u proseku dnevno izdvajala 650.000 evra za ugrozene na Kosovu, kojima ta pomoć nije stizala usled zloupotreba i neadekvatne kontrole trošenja tog novca.

Nakon emitovanja formiran je anketni odbor Skupštine Srbije, koji je potvrdio navode iz serijala i načinio izveštaj koji nikada nije stavljen na dnevni red Skupštine, a 2018. godine i predsednik Aleksandar Vučić je sve potvrdio i izneo još gore podatke u vezi sa tim zloupotrebama, podseća Matić.

Nakon emisije „Ćirilica“ na TV Hepi tokom noći se pojavila objava na tviteru: „Brankice pakuj kofere sama, da ti mi nebi pakovali“ sa profila kum@kum_udba, a nekoliko sati kasnije obrisani su i poruku i nalog.

Potom je redakcija dnevnog lista Danas prijavila preteću poruku preko društvene mreže Meta/Fejsbuk, u kojoj se poručuje da „posle spaljivanja neće ni pomena biti od njih“ i tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je brzo reagovalo i u toku je identifikacija počinioca, što je za svaku pohvalu, rekao je Matić.

Matić navodi i da ga je danas direktor TV N1 obavestio da su novinarku Maju Đurić prvo verbalno, a potom i fizički napali radnici obezbeđenja fabrike Mitros u Sremskoj Mitrovici, dok je na trotoaru snimila prilog.

Kontakt tačke u MUP-u u Sremskoj Mitrovici i Tužilaštvu su veoma brzo reagovale i počele sa prikupljanjem svih podataka, kako bi se reagovalo na adekvatan način, u što kraćem roku.

Veoma je važno da odgovori na ovakve napade na novinarsku profesiju budu brzo i efikasno procesuirani, jer se samo tako može sprečiti eskalacija novih napada, pogotovo u vreme povišenih tenzija uzrokovanih događajima o kojima medijski radnici i mediji moraju da izveštavaju, naveo je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari