Vežba evakuacije održana u Osnovnoj školi „Jovan Popović” u Sremskoj Mitrovici 1Foto: mitrovica.info

U Osnovnoj školi „Jovan Popović” održana je pokazna vežba evakuacije u slučaju požara. Vežbu su izveli učenici škole, nastavno osoblje, vatrogasna jedinica i volonteri Crvenog krsta.

Po rečima organizatora, pokazna vežba kako se ponašati usled elementarne nepogode, u ovom slučaju požara, izvedena je efikasno, prenosi Sremskomitrovački portal.

Učenici su pažljivo pratili uputstva koja su dobili od nastavnika i u koloni dvoje po dvoje, kroz evakuacione puteve, za nekoliko minuta došli do bezbedne lokacije u školskom dvorištu.

Početak vežba, tačno u 10 časova, označio je alarm za uzbunu u okviru Osnovne škole „ Jovan Popović“, posle kojeg je stotinak učenika krenulo iz kabineta i učionica i, u skladu sa propisima, napustilo zgradu.

„Deca su bila iznenađena ovom aktivnošću, mada im je nešto bilo nagovešteno kroz neku mini obuku, da postoji mogućnost da se nekad desi i neka elementarna nepogoda u vidu požara u školi, konkretno nisu bila spremna ali je uspelo. Jako smo zadovoljni i da je objekat ispražnjen u minimalnom vremenu koje smo predvideli, kao i kako je urađena sama koordinacija nastavnika i svih ostalih nas koji smo bili uključeni u vežbu, bila je na vrhunskom nivou. Preko 400 dece danas je bilo u našem objektu i oni su ga za par minuta napustili i bili obezbeđeni u prostoru za evakuaciju”, objasnio je Slobodan Stojilković, direktor škole.

Sam scenario vežbe obuhvatao je, pre svega, gašenje požara u objektu koji se desio, zatim evakuaciju učenika i zaposlenih i na kraju, pružanje pomoći povređenim licima.

Ono što je cilj ove vežbe jeste svakako provera sistema smanjenja rizika od katastrofa na teritoriji Grada, a čine ga svi subjekti koji učestvuju u akcijama zaštite i spasavanja.

U realizaciji ove vežbe evakuacije učestvovala je Vatrogasno-spasilačka jedinica, Crveni krst Sremske Mitrovice, zajedno sa BSS akademijom, uz podršku mitrovačke lokalne samouprave.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari